Ga naar de inhoud

Bonnen, posters en warme chocola

De zon is het middelpunt van ons sterrenstelsel, aldus Galileo Galilei. Hiervoor kreeg hij huisarrest. Vincent van Gogh verkocht gedurende zijn leven geen enkel schilderij, onbegrepen door de mannen met het geld. Franz Kafka heeft zijn roem nooit meegemaakt en één van de eerste tentoonstellingen van de kunstbeweging CoBrA in het Stedelijk Museum was een grote flop. Allemaal onbegrepen door de heersende autoriteiten. Na gisteren zijn er weer een aantal namen toe te voegen aan deze lijst van onbegrepenen.
In het zonovergoten Noorderplantsoen was 26 maart de dag van de posterexpositie over het werk van C.O. Jellema. De bedoeling was de posters op te hangen zodat de rond de vijver wandelende bezoekers het gedicht konden beleven. De studenten waren halverwege met ophangen toen de stadswacht om de hoek kwam zetten. Het werk moest direct worden weggehaald. De drie studenten die ‘op heterdaad’ werden betrapt, kregen een boete van 130 euro PER PERSOON (!!!!) naar hun hoofd geslingerd. Nou, bedankt oom agent. Oh, nee… een stadwacht is geen agent, maar dat is dan weer een ander onduidelijk verhaal. 
Betekent dit dat je als kunstenaar moet doodgaan of dat je door een modderstroom van boetes heen moet voordat er een beetje erkenning komt voor je werk? Gelukkig zijn er ook een hoop hoopvolle voorbeelden. Het hoogtepunt van de carrière van beeldend kunstenares Marina Abramovic kwam, naar eigen zeggen, pas na haar zestigste levensjaar. Voordat ze die leeftijd bereikte werd ze voor gek versleten. Een andere manier van kijken, ongeacht in welke tijd je leeft, heeft blijkbaar als onvermijdelijk gevolg dat je een fikse dosis weerstand te verduren krijgt.
Daar stonden ze voor de vijver, met hun posters voor hun buik. De overeenkomsten met slachtoffers van het vuurpeloton en mugshots waren snel gevonden. Het werd toch nog gezellig, de chocolademelk had daar een belangrijk aandeel in. Maar idioot is het natuurlijk wel. Posters met een niet-commercieel doel, die al positief ontvangen werden door de toevallige voorbijganger. Direct een boete naar je hoofd en geen reactie op de vraag: maar hoe zit het dan met posters voor vermiste katten?

Tweedejaars Theatervormgeving Marie van Linschoten schrijft iedere week een column over Academie Minerva.