Ga naar de inhoud

Buurtapp

Zo af en toe wens ik wel wat meer contact met mijn buren te hebben. Als één van de weinige studenten in de straat, is dat best lastig. Pogingen verzanden al gauw. Zo had de onderbuurman een plastic zakje met drie lege bierblikjes en een half verrotte sinaasappel aan onze deurklink gehangen. Van ons balkon naar beneden gevallen in zijn tuin, maar de beste man begreep deze stille roep om aandacht niet en besloot onze handreiking op belerende toon neer te sabelen. Het briefje bevatte een vrij verwarrende boodschap.
Heren. Plezier maken vindt iedereen leuk, maar niet in mijn tuin.

Feestje organiseren en spullen nodig? Zet ’t in de buurtapp!

Ik heb de neiging onderdrukt om te reageren met met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak, in plaats van aan onze deurklink.
Sinds deze weinig verheffende gebeurtenis, groet ik mijn onderbuurman overdreven vriendelijk. Mijn respect is verdwenen.
Stel je nu de vreugde voor van het moment waarop Huisgenoot A en ik een brief kregen van Nextdoor Buurtapp, een applicatie waardoor buren geen vreemden voor elkaar blijven en relevante buurtberichten kunnen delen.
Te veel gekookt? Zet ’t in de app.
Feestje organiseren en spullen nodig? Zet ’t in de app.
Verdacht persoon gespot? Zet ’t in de app.
Ik stelde me voor dat ik uren uit het raam zou turen op zoek naar de kleinste onregelmatigheid.
Een skateboarder met losse veters.
Een hond wiens tong te ver uit de mond hangt.
Een moeder die haar kinderwagen gebruikt voor het vervoeren van boodschappen.
De onderbuurman die zijn fiets altijd hinderlijk op het trottoir parkeert.

Plieng! My bike got stolen, schrijft Jorge uit de Oranjewijk
Plieng! Welcome to Groningen, Jorge!

Met de Nextdoor Buurtapp krijg ik een volstrekt anonieme manier om de spin in het web te zijn.
De realiteit is een stuk minder rooskleurig. Na de enthousiaste aanmelding, het invullen van alle NAW-gegevens en het e-mailadres, begint het drama. Iedere dag trakteert de applicatie me minstens drie keer op pietluttigheden. Voor iedere categorie ontvangen de gebruikers een mail die ze per categorie dienen af te melden. Nextdoor hanteert honderden categorieën, de mails blijven binnenstromen.
Plieng! My bike got stolen, meldt Jorge, een buitenlandse student uit de Oranjewijk, die in detail beschrijft waar en wanneer de diefstal plaatsvond.
Plieng! Welcome to Groningen, Jorge!
Plieng! Marion uit de Tuinwijk: Heb oude radio, doet t af en toe ok. Maar zou graag willen dat hij t altijd deed, weet iemand hoe ik dit moet oplossen?
Plieng! Henk heeft een zilveren ring gevonden in de Reigerstraat, maar (weer plieng!) Loes zoekt een horloge in de Korrewegbuurt.
De onophoudelijke stroom berichten doet me denken aan de plakborden in de Appie. Vol pietluttigheden, soms geinig, soms ontroerend, maar meestal zo nietig dat ze volledig over het hoofd worden gezien. Aan de prikborden kun je voorbijlopen, maar aan deze app is geen ontsnappen mogelijk.
Plieng!