Ga naar de inhoud

Cryptokoorts

Fipronilei, merkellego en metoo-verhaal zijn genomineerd voor de verkiezing van het Woord van het Jaar. Voor mij is er maar één woord van 2017. Cryptokoorts. Sinds het nieuwe collegejaar is begonnen heerst het. Opeens lijkt iedereen een deskundige en gaat de helft van de gesprekken opeens non-stop over de nieuwste blockchain-algoritmes.

De nieuwe currencies schieten als mushrooms uit de grond, net als de zogenaamde experts

Waar de bitcoin een paar jaar geleden nauwelijks serieus werd genomen staat de waarde nu rond de 13000 euro. De nieuwe currencies schieten als mushrooms uit de grond, net als de zogenaamde experts. Naast dat je er een goede smak geld mee kunt verdienen, leveren ze dus ook nog status op. Het bezit van crypto-currency is veranderd in een soort imagomatig onderdeel van hip zijn. De kersverse beleggers troepen samen als gothics in de pauzes van de middelbare school. Op elke sociale gelegenheid is er wel een groepje dat de nieuwste online-munt moet bespreken. ‘Want deze nieuwe munt is revolutionair en ik heb er al driehonderd piek ingestopt.’ Van de collegezaal tot in de kroeg, de cryptokoorts heerst overal.

Wat me dwarszit is dat ene besmettelijke symptoom van de cryptokoorts: pretentieus geneuzel

De hype is zelfs zo groot dat leraren cryptocurrency-gerelateerde opdrachten maken. Dit zodat de zelfverklaarde zakenmannen stoppen met lullen over etheriummunten en zich misschien toch gaan interesseren in de vakken die ze moeten volgen om hun papiertje binnen te slepen.
Begrijp me niet verkeerd, als ik genoeg geld had gehad had ik misschien ook wel wat geïnvesteerd. Beleggen is hartstikke leerzaam. Ik gun het ook iedereen om zijn wintersport bij elkaar te beleggen. Maar wat me dwarszit is dat ene besmettelijke symptoom van de cryptokoorts: pretentieus geneuzel. Misschien is het tijd om de Groningse Studenten CryptoClub op te richten. Kan iedereen een avond lekker met elkaar discussiëren over online geld en wanneer de bubbel barst kan ik ook weer rustig van mijn biertje genieten op huisavond, of opletten tijdens een belangrijk college. Succes met beleggen en houd je cryptokoorts bij je.