Ga naar de inhoud

Daar zijn we weer!

Zo’n 350 nieuwe studenten van buiten de Europese Unie worstelen zich op 31 augustus door de administratieve rompslomp heen die hun verblijf aan de Hanzehogeschool mogelijk en makkelijk moet maken. Ondertussen zijn daar de eerste indrukken.
saumya Bansal1
Saumya Bansal (24): ‘Die kou zal ook wel wennen, denk ik’
‘Niet allemaal, natuurlijk, maar veel politici in India zien in dat het land een belangrijke rol moet spelen in de bevordering van groene energie, vooral de energie van zon en wind. De grootste zonnepanelenfabriek staat nu nog in China, maar dat zal niet lang meer duren. India ziet er brood in, maar het is ook een uiting van het besef dat het gebruik van fossiele bronnen moet stoppen en wel zo snel mogelijk. Daar ben ik zelf zeker van overtuigd en ik vind het ook prachtig dat ik daaraan een bijdrage kan leveren. Om de klimaatdoelen te halen, moeten we nú maatregelen nemen.

Tien minuten lopen van m’n kamer aan het Winschoterdaip, spreek ik dat zo goed uit?

‘Ik heb m’n bachelor Mechanical & Automation Engineering gehaald in New Delhi. De komende drie semesters volg ik hier de master Renewable Engineering. Precies, ik wil meer te weten komen over allerlei andere vormen van groene energie. Sowieso, de hele kijk op energie is anders. In India zijn we de schaarste gewend, in het Westen is het energieverbruik per hoofd van de bevolking veel en veel hoger. Dat is het gevolg van rijkdom en gewenning.
‘Groningen, wat wil je dat ik zeg? Oké, het is koud. De eerste dag viel mee, maar dat schijnt hier uitzonderlijk te zijn. Toen twee dagen regen, en kou dus. Maar daar zal ik ook wel aan wennen, denk ik. Het opvallendst zijn de mensen, zo hulpvaardig. Toen ik op zoek ging naar een bus naar Zernike, werd ik er zo’n beetje naartoe geleid. Lijn 1, tien minuten lopen van m’n kamer aan het Winschoterdaip, spreek ik dat zo goed uit? En het is een overzichtelijke stad. Heel mooi, netjes en rustig. Vergeleken bij New Delhi dan. Niet zo gek, want dat heeft twintig miljoen inwoners, méér dan er in heel Nederland wonen. Ik wil een fiets kopen, dat is zeker, vandaag of morgen. Nederlands leren lijkt me trouwens ook leuk. Ik ben hier nu drie dagen, maar ik voel me al aardig op m’n gemak.’
matheus-berger-Quemelli
Matheus Berger Quemelli (25): ‘De stad is hier voor mensen, niet voor auto’s’
‘Ik kom uit Minas Gerais, de mijnregio van Brazilië, ik denk niet dat veel Europeanen dat kennen. Belo Horizonte, de hoofdstad is wat bekender. Algemene Mijnen, zo zou je Minas Gerais kunnen vertalen, van oudsher werd er goud en zilver gedolven.
‘De komende periode volg ik een uitwisselingsprogramma bio-medical design. Voor m’n major Elektrotechniek heb ik een EEG-apparaat ontworpen, een vreselijk moeilijke opdracht. Maar wel enorm boeiend en ik heb er een 80 voor gekregen, in het Braziliaanse onderwijs is 0 het laagste cijfer en 100 het hoogste. Op de Hanze wil ik de Europese stand van zaken bekijken.

Ik zal wel de gebaren moeten leren, want ik wil geen botsingen met andere fietsers

‘Europees bloed heb ik ook, Duits en Italiaans, dat zie je nog goed aan m’n beide achternamen. Brazilië heeft meerdere perioden gekend waarin veel immigranten naar het land trokken. Ook Nederlanders, trouwens.
‘Ik wist al dat Nederlanders ordelijk zijn, maar het is echt ongelofelijk: er zijn speciale wegen voor voetgangers en voor fietsers. De stad is voor de mensen en niet, zoals in Brazilië, voor de auto’s. Dat is zo prettig, want op deze manier is wandelen en fietsen leuk. Ik zal wel de gebaren moeten leren, want ik wil geen botsingen met andere fietsers.
‘Ik heb een kamer in een huis met vier andere studenten. Alle vier Nederlanders, van één van hen weet ik dat hij uit Rotterdam komt, geen Groninger, dus. Het huis staat aan de Petrus Campersingel, een mooie straat, met mooie huizen en gebouwen. Groningen heeft sowieso heel erg veel mooie gebouwen, oude én nieuwe, maar allemaal mooi. Nou ja, bijna allemaal.’