Ga naar de inhoud

Dringend stemadvies

Morgen zijn overal in de stad stembussen geopend voor het raadgevend referendum over de Sleepwet. Ja, ik weet ook wel dat dat ding de Wiv heet, maar ik weiger het zo te noemen. Dat Kees Verhoeven van D66 wil dat we Wiv zeggen, kan me gestolen worden. Verhoeven was in december één van de sprekers op het Groninger Juristen Congres. Daar drukte hij ons op het hart om niet langer te spreken over de Sleepwet. #whatever.

Voor of tegen die wet… dat stelden de aanvragers van het referendum helemaal niet ter discussie

Als het land iets een bijnaam heeft gegeven, kun je springen tot je er bij neervalt, je houdt het toch niet tegen. Nu even ter zake. Wiv of Sleepwet, ik stem woensdag TEGEN. Ja, er moet een nieuwe wet komen. Ja, ik ben niet tegen alles in deze wet. Ja, ik weet dat het sleepnet maar een beperkt onderdeel van de Wiv is. Toch stem ik tegen.
De vraag waarover we ons morgen mogen uitspreken, is heel breed geformuleerd. Ben je voor of tegen die wet? Maar dat stelden de aanvragers van het referendum helemaal niet ter discussie. Zij wilden dat de bevolking zich zou uitspreken over dat ene punt, het informatiesleepnet. Dat had dus ook de vraag moeten zijn. Ik kan me namelijk voorstellen dat er mensen zijn die tegen het sleepnet zijn, maar wel willen dat er zo snel mogelijk een nieuwe wet komt. En wat moet je stemmen als je vóór het sleepnet bent, maar tégen andere onderdelen van de wet?

We moeten die muppets laten weten dat we vóór het referendum zijn

Ik vind het jammer dat het onderwerp van het referendum niet specifiek genoeg is. Misschien zorgt  dit er zelfs voor dat mensen überhaupt niet gaan stemmen.
Wat je ook vindt van dit referendum, ik raad je aan om toch te stemmen. Dit is namelijk het laatste landelijke referendum dat wordt georganiseerd (tenminste, totdat er een andere coalitie opstaat die het referendum doet herleven). Daarom moeten we het een waardig afscheid geven. Al is het maar om de muppets in het kabinet te laten weten dat we het niet met ze eens zijn. Dus stem, want of je nu voor of tegen de Wiv bent, en voor of tegen het sleepnet, wie stemt laat wel zien dat hij vóór het referendum is.