Een partij ongemakkelijk oogcontact.

Iedereen kent wel iemand die hij niet wil tegenkomen. Je weet dat ze bestaan, maar verder doen ze niet (meer) mee. Iemand waarmee je een paar keer hebt gepaald, bijvoorbeeld, of iemand die je heeft gedumpt, een oud-werkgever, een persoon waar je veel mee om ging, maar nu niet meer. Je kent ze wel.
Ik ken er ook wel een paar. Ze bestaan, dat is een gegeven, maar waar je ze tegen het lijf zult lopen, blijft altijd een verrassing. Het liefst kom je ze tegen in de stad, laat. Dan kun je doen alsof je ze niet hebt gezien, of alsof je heel dronken bent. En je kunt de ongewenste ontmoeting wegdrinken. Ik noem hier een aantal zeer respectabele opties.

Groningen is een dorp, iemand ontwijken is lastiger dan ik dacht

Helaas zijn er ook situaties waarin je geen uitweg hebt. Bij het vriesvak in de Jumbo, in de bus naar Friesland of tegenover je in de UB. Dat ongemakkelijke moment van oogcontact. Wegkijken. Nogmaals kijken of je het die persoon écht is. En dan weer dat ongemakkelijke oogcontact. Ontzettend arelaxt. Wanneer ik al zo iemand tegen moet komen in de supermarkt, dan doe ik dat het liefst niet terwijl ik airfryer-friet uit de diepvries haal. Met een bevroren zak zie je er nou niet echt op je paasbest uit. Dan is een ontmoeting bij het afwegen van gezonde groentes beter.
Weer onderweg naar huis, besefte ik dat Groningen een groot dorp is. Iemand ontwijken blijkt lastiger te zijn dan dat ik dacht. Wanneer ‘de man in kwestie’ dit zou lezen, zou hij zichzelf meteen herkennen, want we hadden me toch een partij ongemakkelijk oogcontact. De volgende keer dat we elkaar tegenkomen zal dit verhaal me geen goed doen. Toch wil ik het met jullie delen. Gewoon als vriendendienst en wijze raad. Zie je iemand die je eigenlijk liever niet wilt zien? Of ben ik die persoon? Kijk dan alsjeblieft niet. Dat is voor iedereen beter.