Ga naar de inhoud

Bier, zweet en takkeherrie: Noorderslag in foto’s!

Nog even nagenieten van Noorderslag 2016? Check de foto’s van onze rock ’n roll fotograaf Jasper Bolderdijk en ruik het zweet, proef het bier en voel de muziek! En lees ook het verslag van Aron de Jong onder de foto’s!

[foogallery id=”10945″]

Na drie dagen Eurosonic is er nog de afsluiter Noorderslag. Een afgeladen Oosterpoort is het toneel voor deze laatste festivaldag. Bij elke mogelijke locatie waar een rij kan staan, staat een rij. Wat meteen opvalt is dat in vergelijking met Eurosonic de gemiddelde leeftijd ietwat hoger ligt. Ook lijkt er een iets formeler sfeer aanwezig te zijn. Ondanks dat zijn er altijd nog de kleurrijke types aanwezig. Een man in de wc vraag aan iedereen met grijs haar of hij zijn opa is. Een ander vraagt aan iedereen die een perskaart draagt of hij/zij heeft opgetreden en hoe het ging.
Het is een ietwat beladen dag, vooral met betrekking tot de uitreiking van de popprijs. Het publiek, en met name de Groningers zelf, trekken het nieuws van de afgeschafte bierdouche slecht. De echte onvrede wordt pas merkbaar wanneer Giel Beelen tijdens de uitreiking van de Popprijs het podium betreedt. Een schel gefluit en luid ‘boe’ geroep barst los wanneer Giel zijn eerste stappen op het podium zet. Ietwat onthutst reageert hij met een verontwaardigde ‘Nou, nou, nou.’ De bekendmaking van de winnaar verloopt niet veel beter. Op het moment dat de beschimpte DJ, na een uitermate kort en lullig verhaaltje, duidelijk maakt dat Hip-Hop formatie New Wave de winnaar is, wordt er verdeeld gereageerd. Een gedeelte van het publiek applaudisseert, maar het merendeel lijkt vooral stil te zijn.

Een van de bewakers lijkt sprekend op Bruce Willis en kijkt net zo nors.

Als New Wave het eerste nummer inzet, ontstaat er een stroom van mensen die de grote zaal verlaat. In de gang buiten de Grote Zaal wordt door verschillende mensen ‘bierdouche’ gescandeerd. De uitreiking van de Popprijs is een misser op een verder interessante avond. Het publiek weet dat het de laatste avond is en er wordt dan ook volop bier besteld en enthousiast meegedaan met verschillende acts. Fresku speelt handig in op het idee van nog één laatste keer feesten: ‘Want daar gaat het om: doen!’ zingt hij tijdens zijn optreden in de Grote Zaal.
Naast al het rap-geweld nemen ook rockende bands een prominente plaats in op de programmering. De energie bij de rockafdeling ligt absoluut niet lager. Zo zorgden de optredens van Birth of Joy en Iguana Death Cult voor meerdere mosh-pits en crowdsurfende bezoekers.
Na de laatste act is het aanzienlijk rustiger dan aan het begin van de avond. De garderobe puilt niet langer uit en er staan zelfs geen rijen bij het damestoilet. Buiten woedt er een bescheiden sneeuwstorm. Op het rokersplein vragen de bewakers de laatste mensen om weg te gaan, omdat het opruimen gaat beginnen. Een van de bewakers lijkt sprekend op Bruce Willis en kijkt net zo nors. Als hij moet opruimen is het begrijpelijk. Een immense hoeveelheid plastic bekers ligt door de gehele Oosterpoort. Ook Noorderslag is ten einde.