Ga naar de inhoud

FC Assen – Ajax 6-1

Ik kom uit Assen (Laat je verrassen… Assen!, Steeds volle tassen… winkel in Assen! Lekker brassen… bruisend Assen, Heerlijk nassen… Assen! Assen, wie zou er niet voor passen?). Maar qua voetbal ben ik al m’n hele leven voor Ajax. Niet alle inwoners van de Parel van Drenthe konden dat waarderen.
‘Successupporter.’
‘Support your local footballclub.’
‘Nepsupporter.’
‘Kutjood.’
Wat het laatste met Assen te maken had, is me tot op de dag van vandaag een raadsel, maar in de andere omschrijvingen kon ik me enigszins vinden. Successupporter, dat zou weleens kunnen kloppen. Het was een beetje zoals de populariteit van Obama en vervolgens verplicht een poster van Mark Rutte boven je bed hebben: support your local whatever. (Slaat nergens op, maar in Assen zijn we erger gewend. De echte slogan van Assen is: Dit is Assen!)

Als Ajax gelijkspeelt tegen elf Groningse heikneuters, denk ik: het kon slechter

Successupporter, afgelopen tijd heb ik weinig te juichen gehad. Als Ajax met 2-0 wint van fc-bal-op-het-dak ben ik vrolijk, spelen ze gelijk tegen elf heikneuters uit Groningen, dan denk ik: het kon slechter.
En dan kijk je naar Barcelona – Paris Saint Germain. Je ziet je voetballers als Neymar, Cavani, Verratti. Namen die klinken als een goede wijn of een sportmerk. En vergeet Luis Suarez niet. Dat was voorlopig de laatste wereldster die je op zondagavond om zeven uur gewoon bij tien graden kon zien klungelen tegen voetballers als Bob Peeters en Willem Janssen (no offense). Namen die je verwacht als je belt naar de klantenservice van je internetprovider wanneer je internet eruit ligt op het moment dat je porno kijkt.

Sinkgraven klinkt meer als een bouwbedrijf dan als een spectaculair opkomende fullback

Nee, dan een mooie Cavani uit 2015, soepel en rond.
Vandaag de dag moet ik het doen met namen die prima passen op de SRV-bus, maar niet zo lekker bekken op een voetbalveld (Van de Beek). Een causaal verband tussen naam en speelstijl wil ik niet direct leggen, maar Sinkgraven klinkt meer als een bouwbedrijf dan als een spectaculair opkomende fullback.
Sergio Roberto, Mascherano, Matuidi. Het is ook gewoon de taal die het allemaal beter laat klinken.
De 6-1 van afgelopen dinsdag was een verademing, als je twee dagen ervoor de Eredivisie hebt moeten verorberen (‘Werker legt de bal breed op Van Peppen’). 6-1, het voetbal was niet per se weergaloos, maar de uitslag wel.
En die namen.