Groningen heeft dé oplossing voor de kamernood.

Eenpersoons kamers die in tijden van nood worden omgetoverd tot tweepersoons. Wooncomplex Proxima is de slimme oplossing voor de kamernood.

Een wandeling over de Koegangen op de Zernike Campus zal nog wel een tijdje een modderige boel blijven. Op de straat en het voormalige grasveld ploeteren werklieden en grommen de machines. Dit is de plek waar de komende maanden Proxima zal verrijzen, een complex met 401 studentenkamers.
Het bouwproject is het sluitstuk van vele jaren vechten tegen de bierkaai. Jarenlang was studentenhuisvesting op de campus een even grote als onmogelijk te vervullen wens van de Hanze en de Rijksuniversiteit. (Kennelijk zijn de eerdere obstakels inmiddels uit de weg geruimd).

In ieder geval een dak boven het hoofd en een bed om op te slapen

In de zomer zal aan de Koegangen dus een fraai SSH-wooncomplex staan. Vier uit houten modules opgebouwde gebouwen zullen onderdak bieden aan 401 buitenlandse studenten.
De kamers zijn op zich al een welkome oplossing voor de al vele jaren slepende kamernood die vooral buitenlandse studenten raakt. Maar helemaal slim is de mogelijkheid om de kamers in piekperiodes te veranderen in kamers-voor-twee, waardoor Proxima, als de nood aan de man komt, onderdak kan bieden aan 802 studenten.
De buitenlandse studenten die aan het begin van het studiejaar in Groningen neerstrijken, hebben dan in ieder geval een dak boven hun hoofd en een bed om in te slapen. En enige rust en tijd om op zoek te gaan naar een onderkomen waar ze een langere tijd kunnen verblijven.
De hoogte van de huur voor een kamer in Proxima is nog niet vastgesteld. SSH-woordvoerster Lisa Plender verwacht dat ze daar eind februari uitsluitsel over kan geven. ‘Wat ik wel kan zeggen is dat we onze huurprijzen berekenen op basis van het Wwso (het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte, red.).’

In Groningen slaapt er niet één student onder de brug

Proxima is Latijn voor naaste of dichtstbijzijnde, wat een passende naam is voor een complex dat dicht bij de onderwijsgebouwen op Zernike staat. De afstand tot het centrum is wat groter, maar dat zou geen probleem mogen zijn voor de international die wil genieten van het Groningse uitgaansleven.

De overeenkomst die de gemeente, RUG en Hanze met verhuurder SSH afsloten duurt tot 2034. Tot die tijd hoeft er dus géén student ‘onder de brug te slapen’ (zoals men de grootste vrees van studentenstad Groningen omschrijft).