Ga naar de inhoud

Groningse kamerprijs schiet omhoog

Studentenkamers in Groningen zijn snel duurder aan het worden. De prijs van bestaande kamers in Groningen is gemiddeld € 19,11 per vierkante meter. Maar de kamers die deze zomer werden aangeboden via Kamernet hebben een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 22,44. Dat blijkt uit de gegevens over de huisvesting in negen Nederlandse studentensteden die journalistenplatform Yournalism de afgelopen maanden in kaart bracht. Alleen in Amsterdam en Utrecht is het verschil tussen de bestaande prijs en de vraagprijs groter dan de dik drie euro die de Groningse student per vierkante meter meer zal moeten betalen.

Relatief is Groningen goedkoop, maar dat is snel aan het veranderen

De snelle stijging van de vierkantemeterprijzen heeft waarschijnlijk te maken met de groei van het aantal zogeheten zelfstandige woonruimtes in Groningen. Die woonruimtes (met eigen wc, keuken, voordeur en brievenbus) zijn kleiner en duurder dan gewone kamers.
Groningse studenten zijn overigens (nog steeds) relatief goedkoop uit, want alleen in Enschede (€ 17,99 per vierkante meter) betalen studenten minder. Financieel de sigaar ben je in Amsterdam waar je voor een vierkante meter wonen 25 euro moet neertellen.

Meer over studentenhuisvesting en de opmars van mega-huisbazen in Groningen lees je binnenkort op papier in HanzeMag nummer 2.