Ga naar de inhoud

GSCF: lachen, gieren en jenever

Bruine-JeneverOpgewonden stemmen overstemmen het geroezemoes op de gang en de muziek in de zaal. Het is vrijdagavond zes voor half acht, de finale van de 28-e editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival staat op het punt van beginnen. Voor ik ga zitten reikt een jongen mij een glaasje bruine jenever aan, van Hooghoudt.
Ook leuk, het publiek oefent het applaus, van lauwtjes tot klaterend, de stemming zit erin. Sietse Manning komt het net opgewarmde podium op. De in Groningen studerende Twent heeft zijn sporen in het uitgaansleven getrokken: hij komt binnenstrompelen als een dronken student die moet plassen bij de openbare toiletten op het station. Nog even vraag ik mij af, waar hij dan op stap is geweest, maar dat doet er niet toe. Manning vraagt zich af of de wereld wel echt aan zijn voeten ligt, zoals de Russische toiletjuffrouw hem vertelt. Hangend als kakkerstudent aan de bar komt hij met vermakelijke quotes als ‘beter een verre buur dan een kleine tuin’ en voor Sietse zijn daklozen goed te vergelijken met cabrio’s. ‘Die hebben ook geen dak.’ Sietse strooit adviezen in het rond, zoals over de beste manier om een cavia een aan het plafond te tapen. Daarnaast toont hij zijn talent als zanger en pianospeler. Onder daverend applaus verlaat hij het podium.
Voordat de volgende finalist het podium mag bestijgen, wordt er eerst veelvuldig reclame gemaakt voor de hoofdsponsor, dat is Hooghoudt. En Hooghoudt heeft bruine jenever in het assortiment. Bruine jenever is best lekker.
Hooghoudt maakt plaats voor de tweede finalist, finalisten moet ik zeggen: De Blonde Jongens & Tim. In veel te korte broekjes -ze kunnen het hebben- openen ze hun show met een hilarische dans. Echte performers zijn het. Van twerken tot aan blote billen, het komt allemaal voorbij. Ook om het nummer Smack Her in the Face wordt kostelijk gelachen en zit het publiek te swingen op de stoelen.
En dan blijft er nog één finalist over. Pieter Verelst, afkomstig uit De Anale Driehoek in België. Ik heb het thuis opgezocht en het bestaat echt! In zijn show moet zijn broer het ontgelden: ‘Maar allez, geen verkeerd woord over mijn broer’, zegt Pieter. Van een piemel die vastzit tussen de rits van een contrabashoes tot aan een broer met natte acne. En ook Pieter heeft iets op met cavia’s, al plakt hij ze niet aan het plafond. Integendeel, Pieter vertelt hoe zijn lievelingscavia is vermoord. De brute details zal ik jullie besparen.
Aan de jury de zware taak om in conclaaf te gaan over wie er naar huis gaat met de juryprijs en de persoonlijkheidsprijs. Wij als publiek mogen tijdens de pauze stemmen voor de Hooghoudt-publieksprijs. Tijdens de pauze kom ik de gulle jongen met de bruine jenever van Hooghoudt weer tegen. Na de pauze start Howard Komproe, die de zaal compleet aan het lachen krijgt met verhalen over zijn (h)ex en zijn dochters. En dan klinkt eindelijk het tromgeroffel. Wie gaat er met de prijzen naar huis? De Blonde Jongens & Tim strijken de publieksprijs op, én een fles bruine jenever van Hooghoudt. Maar de grote winnaar is Pieter Verelst met zijn show Mijn Broer en Ik. Hij wint met de persoonlijkheidsprijs én de juryprijs. Pieter is er stil van en ik ga snel op zoek naar de jongen met de bruine jenever.