Hoe kom jij eigenlijk goed tot rust in de vakantie?

Vakantie! De meeste studenten gaan op pad. Een minderheid blijft hier en werkt nog even door. De vraag is: hoe komen ze tot rust?

De grootste struggle is natuurlijk of je wel of niet op vakantie kunt. Studente Technische Bedrijfskunde (TB) Anna gaat gewoon werken. ‘Eigenlijk wil ik nog wel iets doen, maar ik heb eerst geld nodig, ook om weg te kunnen gaan.’ Student Voeding en Diëtetiek Marieke heeft het goed bekeken: ze gaat drie weken naar het festival Enter the Wave. ‘Als crew-lid is ben je wel acht uur per dag aan het werk. Waarschijnlijk ben ik daarna heel moe, maar is het ook heel gezellig.’ Verder vindt Marieke het belangrijk om haar vakantie niet te vol te plannen. ‘In september ga ik naar Oostenrijk voor een stage, dus het is niet erg om in de vakantie nog een beetje te werken.’

‘Als studenten zéggen dat ze aan vakantie toe zijn, is het vaak al te laat’

Docent-onderzoeker Sandra Klijn ziet hoeveel er op het bordje van haar studenten ligt en ze weet ook waarom rust belangrijk is. ‘Pff, ik ben er echt aan toe, klagen de meeste studenten dan. Vooral de laatste loodjes wegen zwaar.’ Maar als ze dat zeggen, dan is het vaak al te laat, zegt Klijn. ‘Als we druk ervaren, zorgt stress ervoor dat ons lichaam in een soort survivalmodus gaat.’ Soms hebben studenten dat niet eens door, omdat ze druk zijn met presteren, op school en op hun werk. ‘Je lichaam heeft dan echt vakantie nodig. Wanneer je vervolgens eindelijk ontspant, kun je een beetje ziek worden omdat je lichaam is ontregeld.’

Hoe zit het eigenlijk met mijn focus?

Als je eenmaal de tijd en ruimte hebt om te relaxen, is dat goed om op te laden. Klijn buigt zich in haar boek Wat wil je écht? over persoonlijke energie. Ze beschrijft vier dimensies van energie, namelijk de fysieke energie, de emotionele, de mentale en de spirituele. Basisbehoeften als eten, slapen en bewegen, nodig voor de fysieke energie, kun je op vrijwel ieder tijdstip bevredigen. Maar de mogelijkheid tot mentale en spirituele reflectie heb je pas tijdens rust. ‘Je kunt dan even nagaan bij jezelf: hoe zit het met mijn focus, in hoeverre raak ik afgeleid door berichten op mijn telefoon?’ Spirituele energie gaat over zingeving: ‘Sluit mijn studie nog aan bij wat ik wil en wie ik wil zijn, of moet ik andere vakken kiezen?’

‘Ik wil niet kamperen… dat háát ik’

De grootste groep studenten die ik ernaar vroeg, laat zich in de watten leggen door de ouders. ‘Ik ga een weekje weg met de fam, lekker naar Texel’, zegt Rechtenstudent Leanne. Daar kan ze prima haar rust pakken, meer heeft ze niet nodig.
‘Mijn ouders nemen me mee naar Zuid-Frankrijk, dan ga ik de hele dag lekker helemaal niks doen’, verklapt student International Finance & Control Sverry. Hij gaat het liefst alleen naar het zwembad of het strand. ‘Ik zou niet van die toeristendingetjes, zoals de Eiffeltoren. Twee uur in de rij staan, dat is toch niet relaxt?’ Zijn vriend Marco is het met hem eens. ‘Ik ga naar mijn ouders in Spanje. Lekker liggen op het strand en helemaal niks doen, zelfs geen wasjes draaien.’
Kamperen is voor deze studenten eerder kramperen. Ook TB-student Anna is daar heel stellig in. ‘Ik wil niet kamperen, dat haat ik.’ Haar vriendin Marieke ervaart dat toch anders. ‘Ik vind het helemaal niet erg om in een tentje te liggen. Als het maar droog is en niet koud.’

Ik ga een roadtrip maken in de VS en ik wil sowieso hiken en bungeejumpen

Er zijn ook studenten die het iets actiever aanpakken. Margo studeert Psychologie en gaat met een vriendin een roadtrip maken naar Berlijn, Auschwitz en Praag. ‘Ik ga niet de hele dagen op het strand liggen. Ik moet wel geprikkeld worden.’ Teun, student International Finance & Control, kan zich daar goed in vinden. ‘Ik ga een roadtrip maken in de VS en ik wil sowieso hiken en bungeejumpen. Lekker het gevaar opzoeken.’

Wat voor vakantieplannen je ook hebt, Klijn benadrukt dat je je rust echt wel kunt vinden. ‘Iedereen vindt ontspanning in iets anders. Voor de één is dat survivallen, voor de ander een cocktail op een bankje met een boekje.’

Kort lontje, spierpijn, hoofdpijn… dat zijn eigenlijk allemaal signalen

Ook wie doorwerkt of niet op vakantie gaat, kan zich ontspannen. Het allerbelangrijkst is dat je tussendoor je rust pakt, zegt Klijn: ‘Eigenlijk zouden we niet van vakantie naar vakantie moeten leven. Je zou altijd voldoende oplaadmomenten moeten hebben.’ Door het jaar heen is het belangrijk om signaaltjes van je lichaam goed op te pakken, tipt Klijn. ‘Kort lontje, spierpijn, hoofdpijn… dat zijn eigenlijk allemaal signalen dat je te ver bent gegaan. Luister goed naar die signalen en rust goed uit. Dan zit je waarschijnlijk al snel lekkerder in je vel.’

Foto (fragment): cmophoto