Ga naar de inhoud

Hoe overleef ik…

Vroeger las ik weleens de boeken van mijn zusje. Of eigenlijk las m’n zusje de boeken die ik uit de bibliotheek had meegenomen en bij haar bewaarde zodat het niemand opviel dat ik boeken las met titels die begonnen met Hoe overleef ik… Ken je die nog? Francine Oomen beschrijft de veelzijdige wereld van een groep-8’er alsof ze er zelf één is. Ik vond het jammer dat die boeken na verloop van tijd stopten, omdat ze niet meer aan het AVI-niveau voldeden (ik denk nog steeds dat ik AVI-3 heb, of zo).

Rosa ontpopt zich tot de stereotiepe student en alles wat dat juist misschien ook wel niet is

En daarom bedacht ik dat anno 2018, waarin het verplicht lezen van een roman of fictie steeds minder voorkomt, dat er voor studenten een vervolg zou moeten worden gemaakt. Hoe overleef ik het hbo? is immers een veelgehoorde vraag. Rosa, de hoofdpersoon, krijgt te kampen met een depressie, Rosa heeft jongensstress, Rosa beeft als een rietje voor haar eerste keer seks, et cetera, et cetera. Rosa ontpopt zich tot de stereotiepe student en alles wat dat juist misschien ook wel niet is. Terugkerende personages zijn procescoach Ingrid, altijd even streng als wazig, lolbroek Bastiaan en wijsneus Addie. Merkwaardige scènes spelen zich af tijdens hoorcolleges, die Rosa liever thuis op de computer bekijkt, omdat ze daar nog enigszins te volgen zijn.

De lieve studieloopbaanbegeleider ondersteunt Rosa bij haar heftige mentale processen

Hoe overleef ik het hbo? kan een brug slaan tussen het beeld dat studenten hebben van hun dagelijks leven en echte literatuur. In het boek zal zeker plaats zijn voor een heel lieve studieloopbaanbegeleider, iemand die Rosa ondersteunt bij haar heftige mentale processen. Maar die lieverd duikt waarschijnlijk pas op na de zomervakantie waarin Rosa naar Cherso gaat en zich helemaal de tyfus zuipt en ontdekt dat een alfabet aan hepatitis-types niet gelijk staat aan ‘alles uit het leven halen’. Rosa’s methodes om met stress om te gaan, haar liefdesrelaties en haar probleempjes staan niet in het boek, die komen aan de orde in Hoe overleef ik m’n studentenleven?