Ga naar de inhoud

Is The Student Hotel wel een hotel?

Is een bewoner van The Student Hotel een huurder of een gast? Het ziet ernaar uit dat de rechter eraan te pas moet komen om hierop een antwoord te geven. Dat is zo’n beetje het enige waarover voor- en tegenstanders van deze nieuwe vorm van wonen, die sinds kort ook een vestiging in Groningen heeft, het eens zijn. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het onverteerbaar dat The Student Hotel de huurrechten aan z’n laars lapt. Bewoners van de kamers betalen tot wel drie keer zoveel huur als wat een gewone kamerverhuurder voor zo’n onderkomen mag vragen. Een hoteleigenaar mag de kamers van z’n gasten zonder toestemming betreden, een gewone verhuurder mag dat niet. Een hoteleigenaar kan een overeenkomst eenzijdig beëindigen, een gewone verhuurder moet een schriftelijke instemming van de huurder hebben.

Zes maanden, dat is kort voor een huurcontract, maar voor een verblijf in een hotel is het aan de lange kant

Kortom, een hotelgast heeft een stuk minder te zeggen dan een huurder. De LSVb en de Woonbond vinden dat The Student Hotel misbruik maakt van de kamernood en de zwakke positie die buitenlandse studenten hebben bij het vinden van woonruimte.
Maar de buitenlandse student is helemaal geen huurder, zo beweert The Student Hotel, hij zoekt geen woonruimte, maar een onderkomen voor korte duur. Wat korte duur inhoudt, staat niet in de wet, dus een overeenkomst voor zes maanden is toegestaan. De buitenlandse student heeft ook andere wensen dan de Nederlandse, stelt het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters Kences. Wie bijvoorbeeld een gemeubileerde kamer wil, moet bereid zijn daarvoor dieper in de buidel te tasten.
Is The Student Hotel een gat in de markt, of hebben we hier te maken met een maas in de wet? Zijn bewoners van The Student Hotel nu huurders of gasten? Voor een antwoord op deze vragen is men bij het Ministerie voor Wonen aan het verkeerde adres. Minister Stef Blok liet in november 2016 weten dat de rijksoverheid niet oordeelt of een kamer al dan niet als gewone woonruimte moet worden gezien. Daarvoor zullen huurders moeten aankloppen bij de Huurcommissie en in het uiterste geval bij de rechter.