Juf trekt het niet.

Gisteren staakten de basisschoolleerkrachten. Voor wie onder een steen heeft geleefd en het nieuws niet checkt: de leerkrachten trekken het niet meer. Nu heb ik persoonlijk nog niet het gevoel gehad dat het trekken me niet meer lukt, maar als je het al heel lang moet doen, snap ik dat dat wel vermoeiend is. Afijn.

Zo zwaar! Blijkbaar ben ik aan het verzuipen en heb ik moeite om mijn hoofd boven water te houden

Het schijnt dus zo te zijn dat leerkrachten van de middelbare school, meer verdienen dan de mensen in het basisonderwijs. Ook de werkdruk in het basisonderwijs is hoger. Nu kun je wel zeggen: ‘Ja, maar op het voortgezet geven ze wel aan zes klassen tegelijk les en moeten ze ook al die toetsen nakijken.’ Of: ‘Aan kleine kinderen kun je gemakkelijker lesgeven dan aan pubers.’ Maar in het basisonderwijs zitten alle soorten kinderen in één klas. Je hebt rugzak-kinderen, kinderen die extra begeleiding nodig hebben. Je hebt combinatieklassen waarin je les moet geven op zo’n zes verschillende niveaus. Allemaal heel lastig, uiteraard, zeker zonder onderwijsassistenten, waarop wordt bezuinigd. Maar goed. Dan hebben ze het er dus over dat wij het allemaal zo zwaar hebben. Blijkbaar ben ik aan het verzuipen en heb ik moeite om mijn hoofd boven water te houden. Kennelijk weten zij niet dat ik aan waterpolo doe.

Juf en meester zijn weer gewoon te lief: waarom gooien we de school niet gewoon een week dicht?

Dus werd er gisteren voor de derde keer gestaakt (als we dat ene vergeten uurtje ergens heel lang geleden ook meetellen). De vorige keer verzamelde de helft van alle basisschoolleerkrachten zich op het Malieveld. Gisteren was het meer een vrije dag. Ik snap eigenlijk niet waarom het op deze manier werd aangepakt. Het is goed om salarissen gelijk te trekken, zeker in tijden van lerarentekorten. En dat er meer handen in de klas moeten komen is ook goed. Daar sta ik honderd procent achter. Maar waarom gooien we de basisscholen niet gewoon een week dicht. Laten we de kinderopvang overstromen en kunnen mensen niet werken omdat ze geen oppas voor de kinderen kunnen regelen. Dan pas komen mensen écht in actie. Zoals gebruikelijk zijn de juf en meester gewoon te lief. Ik heb in ieder geval genoten van het staken. Laten we dit vaker doen. Was gezellig.