Ga naar de inhoud

Kriebelogen en foe yong hai

Het seizoen van de allergieën is weer aangebroken. De lente heeft besloten te beginnen en brengt naast zon, warmte, terrasjes, rokjesdag en zonnebrillen ook multipakken tissues, hooikoortstabletjes en kriebelogen met zich mee. Ach ja, elk nadeel heb z’n voordeel. Maar dat ik nu een look-a-like ben van de telescoopoogsluierstaart (die zwarte vissen met bolle ogen die je aankijken terwijl je je babi pangang weghapt) dat was nu niet bepaald mijn grootste wens.

Aan alle goede veranderingen kleven wel wat gratis nadelen

Toch laat ik dit ene negatieve puntje niet de positieve verpesten. Het is een kwestie van kijken wat er belangrijker is: zielig in een hoekje met dopoogjes, of, gezellig op het balkon in de zon met vrienden (dopoogjes included).
Elke keer als het weer verandert, als de winter transformeert in lente, brengt dat wat nadelen met zich mee. Eigenlijk is dat vrijwel altijd zo: aan alle goede veranderingen kleven wel wat nadelen die je er gratis bij krijgt. Hetzelfde geldt voor de verkiezingen.
Gisteren ving ik een gesprek op tussen een paar studenten: dat ze niet gaan stemmen omdat er geen partij is waar ze het helemaal mee eens zijn. ‘Er is altijd wel iets kuts bij’, zei de ene, en de anderen beaamden het. Opgelucht besloten ze om niet te stemmen. Probleem opgelost.
Niet stemmen omdat ze het niet met alle punten eens zijn. En dat is natuurlijk hun goed recht. Maar door niet te stemmen stem je ook niet op de punten waar je het wél mee eens bent. Hoe slaat de meter uit als je je voors en tegens tegen elkaar afweegt? Niet stemmen omdat je het ergens mee oneens bent betekent ook niet stemmen op iets wat je wel belangrijk vindt. En andersom betekent dat wanneer je stemt je ook altijd je stem geeft aan iets waar je het níet voor de volle honderd procent mee eens bent. Ik zeg niet dat dat makkelijk is. En ik zeg zeker niet dat het juist is. Ik zeg dat dit het parket is waar we nu in verzeild zijn geraakt. Dit zijn de opties die er op het menu staan. Dus wordt het babi pangang? Foe yong hai? Als je niet kiest, heb je niks te eten en geen input voor het gesprek over de kwaliteit van het restaurant.