Ga naar de inhoud

Meester Gym

Soms, tussen de bedrijven door, schieten me plotseling kleuters door het hoofd. De kleuters die mijn stage tot een feest maakten. Het bijzondere is dat zo’n gedachteflits vaak wordt gevolgd door herinneringen aan weer zo’n dag op de school in Hoogezand. Complete toneelscènes zijn het.
Ik zie me zelf staan voor de volle klas. Het is half negen ’s ochtends en de kleuters stuiteren van energie. De concentratie is snel weg en de stoelen wiebelen heen en weer. Energiek zijn ze, maar ook vermoeid.

Ik laat ze kruipen als een slang, springen als een kikker, stampen als een olifant en rennen als een tijger

‘Meester! Mijn voeten slapen nog!’
‘Ik ben boos, ik wil naar mama!’
Na afloop van de ochtend is alles weer oké. Met de kleuters, maar niet met mij. Ik zie mezelf onderuit gezakt op een stoel voor in de klas zitten, of eigenlijk liggen, nee, een combinatie van die twee. Helemaal afgepeigerd. Dit kan zo niet verder, puf ik, vanmiddag moeten we gymmen. Dan mogen zij zich afpeigeren.
Ik heb drie simpele stappen in m’n hoofd. Eerst een warming-up, daarna de leerzame oefening en tot slot een leuk spelletje. Ik laat ze kruipen als een slang, springen als een kikker, stampen als een olifant en rennen als een tijger. Zo’n verwijzing naar een dier werkt erg motiverend, de verbeelding van kleuters is enorm. Op je tenen lopen is een hele uitdaging voor vierjarigen en het helpt als je er de vergelijking met een muis aan koppelt. Die muis komt echt tot leven.
Stiekem is het ook ontzettend leuk dat je als leerkracht de vrijheid hebt om zelf ook weer even kind te zijn (in een iets andere rol, maar toch). Dat maakt het werk van kleutermeester ook zo leuk. Samen met de leerlingen lekker bewegen en veel van de wereld leren. Maar wel in een veilige omgeving waarin het totaal niet uitmaakt welke huidskleur je hebt, van welk geslacht je bent of hoe rijk je bent. Ik hoop dat ik hierin een positieve rol kan spelen en dat deze leerlingen over pakweg vijftien jaar nog steeds op zo’n respectvolle manier met elkaar omgaan.
Maar waar was ik ook alweer mee bezig? Verrek, het journaal staat op, de Ieren kibbelen met de Noord-Ieren over een grens die geen grens is, of juist wel.