Ga naar de inhoud

Meester Samenvatting

Terwijl ik een veilige plek zoek voor mijn koffiemok, hoor ik een gesprekje op de gang.
‘Heb je het al gezien? Meester Jaap is er weer!’
‘Ja, ik zag het al, hij is lang ziek geweest, hè?’
Voor hen leek het waarschijnlijk extra lang omdat er nog een meivakantie tussen zat. Maar ik ben weer helemaal fit en dat komt goed uit, want ik kan gelijk vol aan de bak. Stagedagen missen op de Pabo is nooit leuk. Vooral omdat ze door die volle agenda en de groepsopdrachten heel moeilijk in te halen zijn. Mensen van de universiteit doen soms lacherig over het hbo.

De leerlingen hebben vakantie-ontwenningsverschijnselen en de temperatuur loopt behoorlijk op

‘Oow, dus jij doet de pabo? Leuk hoor, maar moet je dan niet moeilijk veel samenwerken en reflecteren?’
‘Klopt, dat is het, heel kort samengevat.’ Uiteraard vertel ik dat er nog meer bij komt kijken, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Dat is een groot verschil tussen hbo en universiteit.
Over samenvatten gesproken, ik leer het de leerlingen vandaag. Bijna iedereen geeft elke dag meerdere samenvattingen, zeg ik.
‘Zo vertel je thuis misschien wel hoe je dag op school was. Wat vertel je dan… Juist, de leukste en belangrijkste dingen.
Het is lastig om de leerlingen bij de les te houden. Ze hebben vakantie-ontwenningsverschijnselen en de temperatuur in het lokaal begint behoorlijk op te lopen. Daarom besluiten we om de laatste drie kwartier te gaan tekenen, lekker relaxt. Ik heb ondertussen ook wat anders te doen. Ik moet flink doorsnoepen. Er waren weer genoeg traktaties van leerlingen die in de vakantie jarig waren. Sommige traktaties bewaar ik voor later. Ik moet aan m’n gezondheid denken, aan de vitamines, want wéér ziek worden met de laatste loodjes van het schooljaar voor de boeg… dat kan fataal zijn voor m’n studiejaar.