Meester Vertragingsverhaal.

‘Zo, en waar zit jij nu met je studie? Al een keer klaar?’
Deze vraag is mij de eerste maand van dit schooljaar vaak gesteld. Alsof ik al eindeloos lang op de Pabo zit. En dat klopt.
Het lijkt soms wel een soort ongeschreven regel dat je vertraging oploopt op de Pabo. Mijn lichting had onlangs kunnen afstuderen, maar slechts tien van de in 2014 begonnen studenten stonden daar met het papiertje te wapperen. Dat is bizar, want we begonnen vier jaar geleden met meer dan honderd man. Waar is de rest gebleven?

Familieomstandigheden, dat ene tentamen, foute of te late inschrijving in Osiris, die lastige docent en die mislukte stage

Juffen houden erg van praten, en deze jufmeestaah stiekem ook wel, dus vertragingsverhalen genoeg. Ze variëren nogal. Familieomstandigheden, dat ene moeilijke tentamen, verkeerde of te late inschrijving in Osiris, die ene lastige docent en die mislukte stageperiode. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar is mijn observatie te onderbouwen met feiten? De Hanzestudiegids van 2015 meldt dat 59 procent van de Pabo-studenten vijf jaar nodig heeft voor het halen van het diploma. Dat valt nog mee, maar het zijn oude cijfers. Op de website van studiekeuze123 vond ik de laatste cijfers en die zijn, zoals ik al dacht, minder rooskleurig: slechts 31 procent haalt de Pabo binnen vijf jaar. Ai!
Ook raar is dat niet staat vermeld hoeveel studenten de Pabo in vier jaar afronden. Vier jaar, 240 punten, daar is het hele programma op geschreven! Waarom worden die cijfers niet bekend gemaakt? Zijn die te pijnlijk? Het geldt trouwens voor alle opleidingen, nergens wordt het percentage studenten dat er vier jaar over doet genoemd. Men gaat er kennelijk al vanuit dat de meeste studenten in Nederland langer over hun opleiding doen.

Interview (oud-)studenten om erachter te komen waarom 69 procent de Pabo niet binnen vijf jaar haalt

Afijn, terug naar de Pabo. Zijn er al oplossingen? Uh, nee. Want de overheid halveert dan wel het collegegeld voor de eerst twee jaar, maar dat is een financieel goedmakertje omdat het kabinet zo idioot was om de studiefinanciering af te schaffen. Wie kan dadelijk nog een hypotheek afsluiten met tienduizenden euro’s schuld op de bank?
Maar Harm Jaap, heb jij dan oplossingen of wilde je alleen even zeiken als een oude betweterige opa? Ja! Misschien heb ik een oplossing, of in ieder geval een idee. Laat een vierdejaars een afstudeeronderzoek doen naar studievertraging en de uitval in het eerste en tweede jaar. Interview (oud-)studenten om erachter te komen waarom 69 procent de Pabo niet binnen vijf jaar haalt.
Want van de politiek moeten we het niet hebben. Die zitten nog lekker door te modderen over de twee miljard die de mogelijke handhaving van dividendbelasting oplevert. Want die twee miljard gaat echt niet naar het onderwijs en het opheffen van het lerarentekort. Helaas…

Foto: Good Free Photos