Minervastudenten toveren grijs trappenhuis om tot bonte wandeling.

In het trappenhuis van de toren van de Van OlstBorg werken studenten van Academie Minerva aan een wandschildering.

‘We mochten drie off-courses kiezen, vrije cursussen. Dit leek me leuk, een paar vrijdagen samen aan het werk en een resultaat dat een tijdje zal blijven.’ Tweedejaars Graphic Design Emma is één van de twintig studenten van Mural, een project waarop alle Minervastudenten zich afgelopen najaar mochten intekenen. De opdracht van het Facilitair Bedrijf (FB) van de Hanze was broodsimpel: luister het trappenhuis in de toren van de Van OlstBorg op met een muurschildering. De betongrijze ambiance kon wel wat fleur gebruiken, vonden de Hanzemedewerkers die bij de interne verhuizing van 2022 hun wensen over de inrichting kenbaar mochten maken.

Wybren nam vrijwel al het tekenwerk voor zijn rekening

De FB-werkgroep sloeg de handen ineen met Academie Minerva en afgelopen september stond het project Mural als off-course (een vrije-keuzeonderdeel) op de rol.
‘We hebben ons opgesplitst in vier groepjes die elk met een voorstel mochten komen’, zegt Mafalda, een Mozambikaanse studente Spatial Design. ‘Mijn idee won’, zegt ze. Ze kijkt er een beetje beschroomd bij, want het was medestudent Wybren die vrijwel al het tekenwerk voor z’n rekening nam. ‘Die heeft hier echt keihard aan gewerkt. Daarna heb ik de computerbewerking gedaan.’
De door het Facilitair Bedrijf voor dit project ingestelde werkgroep mocht beslissen welk ontwerp voor uitvoering in aanmerking kwam.

Eerst hadden álle poppetjes een geel gezicht, nu zie je ook blauwe, groene en oranje koppies

‘Inhoudelijk heeft de werkgroep zich niet echt ergens mee bemoeid’, zegt Emma, ‘maar ze wezen wel op de praktische beperkingen. Daardoor werken we nu met slechts vier kleuren, dan kun je sneller inkleuren.’ Ook de geometrische vormen van de schildering maakt flink doorwerken mogelijk. ‘We hebben ook nog meer diversiteit aangebracht. Eerst hadden álle poppetjes een geel gezicht, nu zie je ook blauwe, groene en oranje koppies. En ik geloof dat de poppetjes in eerste instantie ook nog geen haar hadden.’
Wat het werk voorstelt is eenvoudig te zien. Het zijn mensfiguren die met hun handen vol de trap oplopen en allerlei obstakels tegenkomen. Uiteindelijk leidt alle samenwerking op de negende verdieping tot een fraai bouwwerk. ‘Onderweg gaat van alles mis. Iedereen wil alles zo goed mogelijk doen, maar de pogingen eindigen vaak in chaos, waaruit dan weer iets goeds ontstaat’, zegt Mafalda. ‘Het is net het leven zelf’, voegt Emma daaraan toe.

Primeur: het kunstwerk zal Bonding Blocks heten

Als het gaat zoals het moet gaan leggen de Minervastudenten aanstaande vrijdag de laatste hand aan het werk. Hoe het heet?
‘We hadden zes titels bij elkaar gebrainstormd’, zegt Mafalda, ‘daaruit kiezen we er vandaag één.’ En met vandaag bedoelt ze: NU, vrijdag 12 januari om half twee. Op haar telefoon staat de jongste tussenstand van de peiling. Daaruit wordt meteen duidelijk dat dit kunstwerk Bonding Blocks zal heten. ‘Heb jij ook een keer een primeur’, zegt Emma, die haar kwast weer in de oranje verf doopt.
Een kunstcriticus moet natuurlijk vragen waarom men slechts de helft van het trappenhuis beschildert (de toren heeft twee van elkaar afgescheiden ineengestrengelde trappenstelsels). Maar daar lag geen artistieke afweging aan ten grondslag. ‘We hebben gewoon niet meer tijd voor dit project’, zegt Emma. ‘En daar zit dus wel weer een voordeel aan’, zegt Mafalda, ‘in de volgende periode zou een nieuwe groep met die opdracht aan het werk kunnen. Alleen als de Hanze dat ziet zitten, natuurlijk.’

Project Mural: wie, wat en hoe?

Studenten van de opleiding Facility Management waren de eersten die, in opdracht van de Innovatiewerkplaats Campus Design, onderzoek deden naar een ‘verbetering van de beleving van het trappenhuis’.  De werkgroep die namens het Facilitair Bedrijf het idee van de muurschildering moest verwezenlijken, bestaat uit FB-medewerkers Jeffrey Koning, Suzanne Pel, Abe Koopmans en Ruth Olijve en Yara Poel (van stafbureau Marketing & Communicatie). Margriet Brouwer van het projectbureau van Minerva zorgde voor de opzet van het project Mural. De begeleiding van de studenten was in handen van Minerva-docenten Mirjam Dijkema en Debora Westra.

Het Facilitair Bedrijf liet eerder vanuit de IWP Campus Design door studenten van de opleiding Facility Management vooronderzoek doen naar verbeteringen in de beleving van het trappenhuis.