Ga naar de inhoud

Modetrends op de Hanze: lange jas en megasjaal

Mode, daar lusten studenten wel pap van. Daarom zoek ik als mode-reporter naar de trends op de Hanzehogeschool. De winter komt eraan en dat is duidelijk te merken aan de bibberende studenten die langslopen. Hier moet ik natuurlijk op inspelen. Daarom zijn oversized kledingstukken aan de beurt, met in de hoofdrol: de lange jas en de megasjaal.

IMG_8550

Lange jas
Ze zit comfortabel, is makkelijk te combineren en dit jaar een onmisbaar kledingstuk in je kast. Ik heb het over de lange jas. Of het nu waait, regent, stormt of hagelt: met de lange jas ben je klaar voor iedere weersverwachting. Dat klinkt perfect in de oren van Hanze-studenten, zo ook in die van Xiu Xiu van der Meer. Xiu Xiu zit in het eerste jaar van de opleiding Vormgeving op Academie Minerva. Haar lange bruine jas zorgt, in combinatie met haar lichtbruine laarzen, voor een herfstige outfit. Een sjaal is bovendien overbodig, want de jas heeft een bontkraag.
Geen enkele lange jas is te gek. Xiu Xiu heeft nu een donkerbruine aan, maar je ziet ze in allerlei stoffen en kleuren in de winkels hangen. Kijk eens goed om je heen op de Hanzehogeschool: een lange jas hier en een lange jas daar! ‘Hoe langer, hoe beter’, is het antwoord dat ik krijg als ik studenten vraag wat ze van de lange-jassentrend vinden. Jassen zijn dit najaar niet zomaar jassen. Het zijn kunstwerken.

IMG_8515

De megasjaal
Nog een grote modetrend is deze herfst de megagrote sjaal. Heerlijk om je nek warm te houden, maar ook handig als omslagdoek. Mocht de verwarming het dus een keer begeven op de Hanze, dan weet je wat je moet aanschaffen. Er zijn genoeg Hanze-studenten die dit al hebben gedaan. Neem bijvoorbeeld Cecile Jansse van Noordwijk, eerstejaars Sociaal Juridische Dienstverlening
Voor de lange jas geldt hetzelfde als wat voor de sjaal geldt: ze zijn er in alle kleuren en stoffen. Wie zegt dat een kleurrijke sjaal alleen leuk is in de zomer? Cecile draagt een drukke sjaal met verschillende felle printjes en kleuren en combineert dit met een verder vrij rustige outfit. De zachte stof en de grootte van de sjaal zorgen ervoor dat je geen koude nek krijgt en de kleuren maken je outfit net iets fleuriger. Het donkerblauwe van haar winterjas en het zwart van haar rokje en laarzen zorgen er bovendien voor dat de sjaal extra opvalt.
Wat is er nu zo geweldig aan de megasjaal? ‘Dat-ie zo handig is!’, luidt het antwoord van Hanze-studenten. Je kunt dit kledingstuk namelijk op verschillende manieren dragen en dit zorgt weer voor verschillende effecten. Als vest, als cape, met een riem of gewoon om je nek gedrapeerd: het kan allemaal.
Zo. Met deze twee trends overleef jij de aankomende winter wel! En nu jij: welke wintertrends vind jij het leukst?