Puur! recept november: vegaburgers
Vanaf nu gaat gezondheid samen met burger(s) eten. Doordat je ze maakt met linzen, kikkererwten, wortels en zilvervliesrijst, dragen deze burgers direct bij aan een gezonde en energieke leefstijl.
Linzen zijn een van de meest bijzondere superfoods. Dit kleine zaad bevat een overvloed aan essentiële voedingsstoffen en het beste van alles, het is goedkoop! Linzen hebben het hoogste eiwitpercentage van alle peulvruchten: maar liefst 26-30 procent! Daarnaast bevatten ze ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B. Linzen zijn ook zeer vezelrijk, zo bevatten ze ongeveer viermaal zoveel vezels als eenzelfde portie zilvervliesrijst. Klinkt goed, toch?
In kikkererwten zitten relatief weinig calorieën, ze bevatten geen cholesterol of verzadigde vetten, ze zijn rijk aan eiwitten en ook een uitstekende bron van vezels. En dat is nog niet alles…
Wortels bevatten een hoog gehalte aan beta-caroteen. Als je regelmatig wortels eet, krijg je een mooie huid. Maar overdrijf niet, voor je het weet zit je met een oranje teint. Ook je darmen krijgen een boost van wortels. Dit komt niet alleen door de beta-caroteen, maar ook door het hoge vezelgelgehalte in wortels. Als klap op de vuurpijl verlagen peentjes het cholesterol.
Deze ingrediënten heb je nodig voor 6 burgers:
- 2 opscheplepels gaar gekookte kikkererwten
- 2 opscheplepels gaar gekookte linzen
- 2 opscheplepels zilvervliesrijst, gaar gekookt
- 1,5 winterpeen, geschild en geraspt
- 1 fijn gesneden witte ui
- 1 fijn gesneden bosui
- 3 tenen geperste knoflook
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 3 takjes basilicum
- 3 eetlepels sesamzaad
- 3 eetlepels (spelt)bloem
- peper en zout
- olijfolie
Zo maak je het:
- Kook vooraf de kikkererwten (1,5 uur), linzen (10 minuten) en zilvervliesrijst (10 minuten).
- Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit even heel kort op een laag vuurtje de ui, bosui en knoflook.
- Voeg de wortel toe tot het goed opgewarmd is (zo’n 3 minuten).
- Haal het wortelmengsel van het vuur en doe het in een keukenmachine of blender.
- Voeg de kikkererwten, linzen, rijst, kerriepoeder, kurkuma, basilicum, peper en zout eraan toe en meng dit tot een glad gebonden mengsel.
- Nu kun je 6 burgers vormen met de hand.
- Bak de burgers met een flinke scheut olijfolie in de koekenpan goudbruin.
Tip: Voor een krokante korst kun je de burger bestrooien met bloem en sesamzaad.