Ga naar de inhoud

Red de dodo van de spelletjes

Studenten hebben een hoop verantwoordelijkheden. Werk, sport, studie, geldzaken, sociale verplichtingen en ga zo maar door. Toch vind ik dat het tijd wordt om er een extra verantwoordelijkheid aan toe te voegen. We moeten een echt spel van de vergetelheid redden: klaverjassen. Dit prachtige kaartspel wordt met uitsterven bedreigd. Volgens de Volkskrant is zowel het aantal leden van klaverjasclubs als het aantal deelnemers van officiële toernooien dit millennium gehalveerd. Op Google wordt er zeven keer minder naar klaverjassen gezocht. Zelfs klaverjasclubs zeggen dat het spel niet meer voor de jeugd van tegenwoordig is. Dat doet niet af aan de gezelligheid, volgens de verenigingen. En gelijk hebben ze.

Klaverjassen verveelt niet, zelfs na tientallen potten

De gemiddelde leeftijd van de klaverjasspeler ligt ruim boven de pensioenleeftijd. Misschien kunnen wij, studenten, het spel afstoffen en nieuw leven inblazen. Er zijn genoeg mensen die het spel kennen en het is ook zeker niet lastig om te leren. Zeker niet voor studenten die vanaf de eerste minuut in Groningen tientallen drankspelletjes onder de knie hebben gekregen. Klaverjassen verveelt niet, zelfs na tientallen potten. Het is zonde dat een paar potten FIFA of een avondje Netflix een potje overtroeven overtroeft. Dat terwijl met z’n vieren even een avond kaartleggen een hele fijne afwisseling kan zijn.
We zien het vaker, studenten verkiezen hun schermen boven direct contact. Het is meer dan normaal om je iPhone op tafel te hebben liggen tijdens het avondeten. Het is sociaal geaccepteerd om te appen tussen de happen. Digitaal klaverjassen is de enige vorm van klaverjassen die de afgelopen jaren wel groeit. Op sites als spelletjes.nl is het aantal online potjes klaverjassen sinds 2015 verdubbeld, drie miljoen potten per jaar.
Het zou mooi zijn als klaverjassen niet de dodo van de spellen wordt. De wintermaanden staan voor de deur. Even snel een boompje leggen kan je redden van scherpe vragen van je opa en oma over hoe het met je studie gaat of of je al een leuke vriendin hebt gevonden. Haal even een lekker flesje wijn en een paar lekkere hapjes. Zet de verwarming wat hoger en trommel een paar vrienden op. Gezellig een avondje de oud-Hollandse cultuur redden.