WIJS: studenten schieten te hulp bij belastingaangifte

Topdrukte bij WIJS in maart en april. Groningers staan nog net niet in rij bij het studentensteunpunt voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte.

Grote rugzakken op de grond, jassen over de stoelen en de tafels versierd met laptops. Normaal zie je dat in een klaslokaal, maar dit is het Medialab van het Forum, op een donderdag in maart.

‘Wat fijn dat je dat zegt’, zegt een vrouw tegen tweedejaars Accountancy Coen Brouwer (23). ‘Als je alles op papier hebt’, reageert Coen, ‘dan is het niet erg om dat zo te houden. We printen de aangifte gewoon even uit.’ Samen met zijn klasgenoot Daniël Wubs (20) zit hij gebogen over een laptop met op het scherm de belastingaangifte van mevrouw. Naast de laptop staan een netjes geordende map met rekeningafschriften en een stapeltje papieren.

‘Het is wel fijn dat er een extra paar ogen meekijken’

Je hebt hem zelf vast ook al in de brievenbus gehad, de blauwe envelop. Voor veel mensen een momentje van: o ja, die moet ik niet vergeten in te vullen. Maar dat invullen kan nog best moeilijk zijn. Bijvoorbeeld bij het aangeven van loon uit het buitenland of het inloggen met DigiD. ‘Het is dan wel fijn dat er een extra paar ogen meekijken’, zegt de vrouw wanneer ze uitlogt bij de Belastingdienst. ‘Even samen sparren, dan kan het ook niet fout gaan.’

WIJS

Studenten als Daniël en Coen werken als onderdeel van hun studie bij Wijk Inzet door Jongeren en Studenten (WIJS), een initiatief van onder andere WIJ, de Hanze en de gemeente Groningen. Op meerdere dagen in de week kunnen Groningers langskomen op verschillende WIJS-locaties in Stad. Ze kunnen advies krijgen over de portemonnee en het eigen bedrijf, maar ook over juridische problemen en het invullen van overheidspapieren.

De behoefte aan een beetje hulp is groot, merkt begeleider Karst Dekkema (26). Sinds 1 maart staat de agenda vol met afspraken. ‘De studenten helpen wekelijks wel vijftig Groningers van elke leeftijd met hun aangifte, in maart waren dat er zelfs 225’, zegt hij. De agenda voor april is inmiddels ook al aardig volgelopen.

Een win-win-situatie, zo blijkt uit de dozen Merci die de accountants in opleiding ontvangen

Niet alleen de Groningers hebben wat aan de ondersteuning, voor de studenten is het een mooi moment om de handen uit de mouwen te steken. ‘Nu lees je niet alleen de theorie in een boek. Hier kunnen we de kennis in het echt toepassen’, zegt student Coen. Zoals bij het leiden van een gesprek, waarin de cliënt weleens kan afdwalen. ‘Dan moet je ze wel bij de les houden.’

Een win-winsituatie dus. Dat blijkt ook wel uit de dozen Merci en de chocoladerepen die de accountants in opleiding ontvangen. ‘Dan merk je hoe dankbaar ze zijn en vaak komen ze terug’, zegt Daniël als een medestudent de laptop sluit. Net klaar met het voltooien van weer een aangifte. Tevreden ruimt de geholpen Groninger zijn papieren op: ‘Zo, tot de volgende keer! Dan moeten jullie mij maar weer helpen, voordat ik het verknal’, grapt hij voordat hij naar de roltrappen loopt.

Foto’s: Fia van den Bogert