Relax, niets is onder controle

De zon schijnt of het regent. Je wordt verliefd en je weet niet waarom. Je hart klopt, je haar groeit en je organen werken. Je ogen kijken en je oren luisteren, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je bloed stroomt door je lijf en je ademt. Allemaal vanzelf.
Het idee dat het leven zich spontaan en vanzelf ontwikkelt is het engste wat ik me kan voorstellen. Ik wil controle uitoefenen, de touwtjes in handen hebben, zekerheid. Maar het leven kan je verrassen, en om mee te gaan in de stroom van het leven is het handig als je de touwtjes een beetje kunt laten vieren.

Is het gas uit, is de deur op slot, sleutels en portemonnee bij me?

Ik heb een levendige fantasie, met een voorkeur voor rampscenario’s. Mijn hersenen maken overuren en alles moet dubbel gecheckt worden. Is het gas uit, is de deur op slot, sleutels en portemonnee bij me? En ik wil (heel irritant voor mijn omgeving) altijd alles herhalen, nog een keer om een bevestiging vragen en alles extra benadrukken. Ik wil altijd dat alles goed gaat, maar dat is helaas niet de werkelijkheid.
Iedereen heeft een doel. De weg daarnaartoe zal een berggebied zijn. Soms zul je stil komen te staan, om te genieten van het uitzicht of misschien wel om je vervoermiddel te repareren. Dat hoort erbij.

Wanneer je de touwtjes niet in handen hebt kost tegen de stroom in gaan je de kop

Toen ik een paar week geleden zelf in een berggebied kwam en mijn vervoermiddel niet functioneerde zoals ik dat wilde, vond ik het moeilijk om te accepteren dat mijn reis anders ging dan gepland. Dat ik misschien stil zou komen te staan, was een verrassing waar ik niet op had gerekend. Maar de touwtjes heb ik niet meer in handen, en tegen de stroom in gaan kost je uiteindelijk de kop. Focus je op de dingen waar je wel invloed op hebt en stop geen energie in piekeren over de dingen waar je toch niets aan kunt doen. Ik vervolg mijn reis met mijn goede voornemen voor 2019 alvast op mijn lijstje: de controle loslaten.