Rode nummerplaat.

Hennie van der Most is een ondernemer van het type wapperende handjes. De in Slagharen geboren entrepreneur is de baas van een stuk of twintig bedrijven, die allemaal lopen als een trein. Waarom? Nou, als Hennie weer eens een pretpark of uitspanning wil bouwen, hanteert hij het motto: beter achteraf verontschuldigingen aanbieden dan vooraf een vergunning aanvragen.
Een beetje een cowboy.
Als cowboys zich buigen over politieke vraagstukken krijg je leuke oplossingen. Hennie schreef er een boek over, Super Nederland.
In Super Nederland lost Hennie het fileprobleem op in een handomdraai. Een kwestie van de rode kentekenplaat invoeren. Met een rood nummerbord mag je niet tijdens de spitsuren rijden, maar je betaalt ook minder wegenbelasting. Er zitten misschien haken en ogen aan, maar het idee is oké, simpel en meeslepend.
Ik heb ook een rode-nummerplaatidee.
DUO betekent Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat klinkt vaag, maar studenten weten allemaal wat DUO doet: studiefinanciering uitkeren. Elke maand aan alle studenten, een kleine 650-duizend transacties. Elke maand! Daar kan heel wat misgaan. Voor het rechtbreien van de gevallen steken en het normale werk heeft DUO veel mensen in dienst.
Afijn, mijn rode nummerplaat.

Iedere maand stort DUO 266 euro op de rekening van de student, per jaar een dikke 3100 euro. En eens per jaar maakt de student 1700 euro over op de rekening van zijn onderwijsinstelling. Volgens het rode-kentekenprincipe kan DUO studenten net zo goed eens per jaar 1400 euro uitkeren. Dat scheelt miljoenen transacties per jaar, miljoenen formulieren, miljoenen problemen. Veel efficiënter, en zonder ook maar één centje pijn. 
Als dit systeem tien jaar geleden was ingevoerd, had de studiefinanciering nu misschien wel niet op de schop gehoeven.