Ga naar de inhoud

RUG-ergernissen #1: tentamenkabaal

Eén van de ergste dingen die een student kunnen overkomen is overlast tijdens een tentamen. Ik herinner me de ellende tijdens een tentamen in november. We zaten op een vrijdagmiddag in een bijgebouw van het Harmoniecomplex. Om zes uur gaat het gebouw dicht en men is zo vriendelijk om de aanwezigen hiervan op niet mis te verstane wijze op de hoogte te stellen. Het apparaat dat men hiervoor gebruikt is een vooroorlogse intercom die, om ook de hardhorende medemens van dienst te zijn, staat afgesteld op het hoogste volume.

Dames en heren, het gebouw gaat sluiten over x minuten! En dat dan in het Nederlands én in het Engels

Stel je voor, zit je supergeconcentreerd in je wettenbundel te zoeken of die deurwaarder je dagvaarding aan het oude omaatje aan de overkant mag geven omdat jij niet thuis bent…  in mijn oogproblematische geval betekent dat dat ik zwaar voorovergebogen met m’n neus op m’n loep lig… en dan BIEP!!!
Ik schrik en vlieg een paar centimeter de lucht in.
BIEP!!! dames en heren, het gebouw gaat sluiten over x minuten!
En dat dan in het Nederlands én in het Engels. Bye bye, concentratie. Dit gebeurt dan niet één, niet twee, maar drie keer. Zoals het een goed rechtenstudent betaamt, heb ik geklaagd. Antwoord: er is niks aan te doen, omdat het hier een geautomatiseerd systeem betreft. (Mmmwww, wat zou de rechter van dit argument vinden?).

Een tentamen in een muziekzaal is misschien toch wel een minder idee

Tot nu toe zijn tentamens tegen sluitingstijd me verder bespaard gebleven. Geluidsoverlast is echter niet alleen voorbehouden aan studenten die hun tentamens in de Harmonie maken. Martiniplaza is ook een heel fijne plek voor tentamens. Vorige week vrijdag vonden er in het gebouw, zo vertelde een vriendin, tijdens het tentamen repetities plaats voor één of ander concert. Mij leek dat niet gek, het komt vast wel vaker voor dat musici overdag oefenen in de zaal waar ze ’s avonds een concert geven. Deze ellende had men kunnen voorzien.
De surveillerende docent vond het in ieder geval niet kunnen. Hij adviseerde de studenten om een klacht in te dienen. Misschien dat men er dan een volgende keer rekening mee zal houden. Nou, dat lijkt mij dan weer onwaarschijnlijk. Zie je het al voor je dat de roostercoördinator gaat bellen met Martiniplaza? Ja, met mij, zijn er over drie maanden nog repetities gepland voor de gehele duur van de tentamenperiode? De kans dat dat gebeurt is ongeveer even groot als dat het Nederlands Elftal zich kwalificeert voor het WK. Je wilt het erg graag, je blijft hopen, maar erg waarschijnlijk… nee.