Schietuitje.

‘Bisto linkshandig of rechts-?’
Door de enorme koptelefoon die strak om mijn oren zit kan ik hem amper verstaan. Ik zie dat de instructeur schreeuwt, maar ik hoor zijn stem slechts dof in de verte.
Rechts en Nederlands graag!’, roep ik terug.
Enigszins onzeker sta ik met een pistool in mijn handen, het is veel zwaarder dan ik dacht. Met de armen gestrekt, slappe beentjes en opperste concentratie probeer ik te richten op de roos die vanaf deze afstand moeilijk te zien is. Laat staan met één oog dicht. De trekker moet je zo langzaam mogelijk indrukken. Ik moet me laten verrassen door het schot. Dat lukt erg goed: ik schrik me dood als de knal onverwachts uit het wapen vliegt.

Ik haal de trekker over. BOEM. Ik voel me gewelddadig goed

Maar dan… de kick. Die is enorm. Het is onwerkelijk. Ik heb het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Stapje voor stapje gaan we naar zwaarder kaliber (grotere kogels) en andere wapens (grover geschut). Uiteindelijk sta ik op een honderdmeterbaan met een geweer uit de Tweede Wereldoorlog. Het moet een grappig gezicht zijn: een meid van 1 meter 63 met een geweer dat de helft van haar lengte heeft. Het is zo’n ding waar een echte vuurknal en rook uitkomt wanneer je hem afvuurt. En waar je gehoorschade van krijgt als je geen koptelefoon draagt. Het wapen beangstigt me. Zó voelt het dus om zoiets dodelijks in handen te hebben. Hoeveel mensen zou dit ding vermoord hebben?
De instructeur zegt dat ik stevig moet gaan staan. Ook moet ik het wapen goed in mijn schouder drukken omdat je anders een terugslag krijgt van hier tot Tokio waardoor je de volgende dag met een immense spierpijn rondloopt. Alsof iemand je een goede stomp in je schouder heeft gegeven. Verstijfd van adrenaline en lichte spanning haal ik zonder na te denken de trekker over. BOEM. Ik voel me gewelddadig goed.
In de kantine laat ik mijn schietschijven zien. Ze waren nog goed raak ook. Plotseling hoor ik schietgeluiden in de kantine. Meer mensen kijken om zich heen. Eén van de instructeurs kijkt grijnzend op zijn mobiel. Ringtone. Z’n vrouw belt om te vragen wanneer hij thuis komt.