Ga naar de inhoud

Stop alcoholisme nu!

Het was een zwaar weekend. Er is gebraakt. Mensen sliepen met kleren en schoenen aan in bed. Andere mensen konden het niet meer aan om een bed te zoeken en sliepen maar op de bank in de woonkamer. Het was weer zo’n weekend. Eentje dat je je niet volledig herinnert, maar wel voor mooie verhalen zorgt. Ik kan er niet over meepraten, helaas. Mijn week bestond uit driemaal daags een antibioticatablet. Schijnt niet goed samen te gaan met alcohol.
Eerst dacht ik: fuck it, een glas rode wijn zorgt misschien voor een betere opname van de medicatie.

Eerst was ik een beetje bang: zou ik wel kunnen levelen met mensen die wel dronken

Maar ik was verstandig. Tijdens dit bierfestijn heb ik geen druppel alcohol gedronken. Oké, ik lieg. Eén slok Glühwein, omdat ik toch de smaak in mijn mond wilde hebben. Maar verder was ik volledig, honderd procent compleet nuchter.
Eerst was ik een beetje bang. Of ik het wel naar m’n zin zou hebben. Of ik wel kon levelen met de mensen die wel dronken. Drinkers belanden op een gegeven moment toch op een bepaald niveau. Van praten. Van grapjes. Ik vind het schitterprachtig om me op dat niveau te bewegen. Maar ik bereikte het niet.
Dit was m’n eerste keer nuchter op een partijtje waar verder iedereen onder invloed is. Ik heb zelf altijd het gevoel dat ik onder het genot van een biertje diepgaande gesprekken voer. Maar in de nuchtere werkelijkheid blijkt het een beetje gebrabbel. Veel herhaling van zinnen. Langdurige stiltes waarin men  voor zich uit staart.

Eigenlijk zou het veel beter zijn om een biertje pakken niet als een sociale activiteit te zien

Misschien moet ik vaker niet drinken. Dan kan ik een dekentje over mensen leggen die in slaap zijn gevallen. Dan kan ik mooie verhalen uit mensen trekken.
Het is wel waar dat dronken mensen eerlijker zijn. Misschien is het ook wel gek dat we bij zo veel sociale activiteiten drinken. Alsof het niet leuk is zonder alcohol. Met ongeveer vier glazen alcohol (verschilt per persoon) per dag, schijn je een alcoholist te zijn. Stiekem maken we grapjes dat we geen alcoholisten zijn omdat we nog studeren. Maar onze consumptie is wel hoog. Eigenlijk zou het veel beter zijn om een biertje pakken niet als een sociale activiteit te zien. We kunnen het ook gezellig hebben met cola. Nu doe ik wel lekker hypocriet, want het is heel leuk om een beetje aangeschoten te zijn. En aankomend weekend mag ik wel drinken. En dan drink ik vast meer dan vier glazen.