Ga naar de inhoud

Strafpleiter Wim Anker op de bühne

Strafpleiter Wim Anker gaat het grote toneel op. Donderdagavond 6 oktober geeft hij een theatercollege in MartiniPlaza in Groningen. Hij vertelt over zijn strafpraktijk en over de vijf principiële uitgangspunten die hij dagelijks hanteert.

Tijdens het eerste uur van het college legt Wim Anker, geïllustreerd met filmfragmenten uit twee documentaires die over zijn kantoor werden gemaakt, het belang van de vijf ijzeren principes uit.

Je zou bijna een misdaad plegen om met hem samen te mogen werken, zo innemend en oprecht eerlijk vertelt hij

Na de pauze gaat hij in op actuele ontwikkelingen in het strafprocesrecht. De strafpleiter spreekt over de levenslange gevangenisstraf, over de tbs-maatregel en over de Trias Politica die onder druk staat.

Ook komt de groeiende invloed van het Openbaar Ministerie bij de afdoening van strafzaken aan de orde. Daarnaast zet hij kritische kanttekeningen bij de uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden.

Het Friesch Dagblad oordeelde over zijn eerste theatercollege in Leeuwarden dat achthonderdvijftig bezoekers trok: “Deze redekunstenaar bezit alle facetten uit de klassieke retorica. Je zou bijna een misdaad plegen om met hem samen te mogen werken, zo innemend en oprecht eerlijk vertelt hij.”