Ga naar de inhoud

Taggen is bijna verkering

Je kunt geen vrienden zijn, wanneer je elkaar niet kunt taggen op Facebook. Ik gooi er even een stellinkje in, lieve vrienden. Ik ben trouwens dol op verkleinwoorden. Op stage heb ik net uitgelegd dat een verkleinwoord nooit kan eindigen op …ngkje. Wist je dat ik weleens hbo-verslagen tegenkom met dit soort fouten? Dan is er toch iets misgegaan in groep vijf.
Afijn, ik ben er dus van overtuigd dat je enkel goede vrienden kunt zijn, wanneer je elkaar kunt taggen. Wanneer ik een mooi stukje tekst, een grappig filmpje of de juiste afbeelding tevoorschijn scrol, is het erg handig dat ik gewoon @naam kan typen. Telkens screenshots maken en doorsturen is ook zo geheugenvullend voor m’n telefoon en het zijn erg veel handelingen. Ik hou van efficiënt werken.

Als je na het lollen de perfecte meme tegenkomt, is het sociaal oké om die persoon erin te taggen

Toch blijft die eerste keer wel spannend. Wanneer ben je eraan toe om iemand op de sociale media aan je te verbinden? Het is toch de eerste stap van een relatie aangaan, maar dan voor vrienden. Nu heb je een paar scenario’s waarbij dit soepel zou kunnen gaan. Je hebt bijvoorbeeld die dag (of de dag ervoor) erg staan lollen over een bepaald grapje. Wanneer je dan de perfecte meme tegenkomt, is het sociaal oké om die persoon erin te taggen. Goede eerste actie, hierna kan het alleen nog maar soepeler gaan. Zo zijn er meer varianten, maar het komt erop neer dat je een juiste ingang moet hebben.

Oepsie, toch niet hetzelfde level qua grappen en grollen

Een doemscenario is wanneer de grap niet overkomt. Krijg je geen like of een reactie? Oepsie, toch niet op hetzelfde level qua grappen en grollen. Helaas pindakaas. Ik heb dit soort momenten enkele keren meegemaakt en ik kan je vertellen: het is lastig. En de volgende keer taggen krijgt dan meteen zo’n drempel waar je eerst overheen moet. Maar druk door!
Nu kom ik bij het volgende. Ik maak stiekem toch wel vaak nog screenshots om door te sturen, omdat de situatie soms te gênant is om in de publieke openbaarheid te brengen. Dit doe ik soms ook weleens met foto’s van mensen. Nu begreep ik dat er een update gaat verschijnen waarbij mensen een melding ontvangen wanneer er een screenshot van één van hun posts wordt gemaakt. Dacht ik dat taggen al lastig was.