Ga naar de inhoud

Terug naar school

Afgelopen week zag ik Rundfunk voor het eerst. Blijkbaar was de serie afgelopen zomer op de televisie, maar aangezien ik geen tv heb, was het spiksplinternieuw voor mij. De serie is een absurdistische parodie op het leven op de middelbare school. De wiskundeleraar is onzeker en wordt gepest, de gymleraar kan een donkere jongen niet van een aap onderscheiden en de docent Duits is een neonazi.
Met enige regelmatig hoor ik studenten melancholisch en weemoedig praten over hun tijd op de middelbare school, toen het leven nog onschuldig was en zonder zorgen. Ik had toch wel wat zorgen tijdens mijn middelbare schooltijd, die ik overigens vooral aan mijzelf te danken had.

Die dreigmail was cool, en natuurlijk zat er een vriend bij die het leuk vond om op verzenden te klikken

Nooit vergeet ik meer dat ik ervan overtuigd was geschorst te worden, nadat ik mijn biologieleraar onbedoeld een doodsbedreiging had gestuurd. Voor de grap typte ik een lading schuttingtaal in een e-mail aan de beste man, want dat was cool. Natuurlijk zat er een vriend bij die het leuk vond om op verzenden te klikken. Wat volgde was een totale paniekaanval waarin ik als een kip zonder kop naar de leraar op zoek ging. Wonder boven wonder kwam ik hem tegen, waarna ik hem het hele voorval uitlegde. Wat nog miraculeuzer was, was zijn antwoord. Zijn e-mail deed het namelijk niet en hij ontving er geen. Tot op de dag van vandaag ben ik ervan overtuigd dat de paar grijze haren die in mijn baard groeien tijdens dit voorval zijn ontstaan.
Mijn jaren op de middelbare school waren niet vervelend, maar m’n studententijd is in mijn optiek duizend maal beter. Ik hoef niet zo nodig terug naar de tijd waarin ik met spanning wachtte of ik wel naar binnen mocht tijdens het uitgaan. Of dat ik elke ochtend om zeven uur moest opstaan omdat ik kilometers moest fietsen, mét die vertyfte lelijke rugzak, om veel te vroeg in de schoolbanken te zitten. Nee, doe mij dan maar mijn studententijd. Een tijd die voor mij ook al weer rap het einde nadert. Terug naar het begin van mijn studententijd. Kijk, dat zou nog eens mooi zijn.