Teun van den Elzen wint Studenten Cabaret Festival.

Teun van den Elzen is de glorieuze winnaar van het 33-ste Groninger Studenten Cabaret Festival. In een spannende finale hield hij het muzikale trio Emma en de Utrechter stand-up comedian Oscar Smit achter zich.

De 750 stoelen in de Groninger Stadsschouwburg waren tot op de laatste plaats bezet. Dat is vaste prik op de finale-avond van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Ook dit jaar stonden er drie acts van uitstekend niveau op de planken.
De 26-jarige Teun van den Elzen uit Uden beet het spits af met Akkederen. In sneltreinvaart belichtte hij z’n biseksualiteit: ‘Mijn vriendin weet dat ik voor veertig procent biseksueel ben.’ Hét jeugdtrauma was natuurlijk de deelname aan Bassie & Adriaan-verkiezing.

‘Ik heb de verkiezing nog gewonnen ook. Maar ze hadden zo’n vreselijke Adriaan gekozen dat ik het voor gezien hield.’ Ook z’n musical-verleden had diepe sporen nagelaten, waarvan hij luid zingend afstand nam. ‘Typerend in zijn optreden was de durf waarmee hij zijn kwetsbaarheid liet zien en zichzelf niet spaarde’, oordeelde de jury.

Het muzikale trio EMMA (Eva Fiselier, Mirjam Mertens en Maartje Goes) kent elkaar van de muziektheateropleiding van het Arnhems conservatorium. Hun stemmen passen uitstekend bij elkaar, de samenzang was van hoog niveau. Een dikke pluim voor tekst- en liedjesschrijver Maarten Hopman.
‘Een muzikale zoektocht naar de identiteit van een nieuwe generatie’, noemde de jury het. Emma’s persiflage op een datingshow was hilarisch. Het programma heette Cocon, een woord waarmee ook het oordeel kan worden samengevat: potentie genoeg (het trio won de persoonlijkheidsprijs), maar het kwam er voor de jury niet helemaal uit.

De Utrechtse student Oscar Smit hield het vooral bij de actualiteit. Het gezinsdrama in Ruinerwold kwam aan de orde en Smit stipte de woningnood onder studenten aan. Rücksichtslos kende een fraai einde met het verhaal van een klant in de supermarkt die tegen een vakkenvuller klaagde over het ontbreken van de kaassoort die hij wilde kopen. De vakkenvuller was niet gediend van de brutale klant en haalde z’n chef erbij. De chef kwam woest op de klant afgestoven met de mededeling: ‘Ik heb een baan voor je… als vakkenvuller!’ Zulke dingen gebeuren kennelijk in de randstad.

Acteur/cabaretier/toneelspeler Howard Komproe praatte de boel aan elkaar. ‘Ik heb last van jicht zoals jullie kunnen zien, maar ik kan jullie evengoed wel door het programma heen loodsen.’ Met een voorbeeldige timing vertelde hij over zijn ervaringen met zijn 17-jarige tweelingdochters. Daar had hij veel mee te stellen. Sowieso had hij het lastig thuis, als enige man tussen drie vrouwen. ‘Ik had eens een prachtig diner in elkaar gezet. M’n kinderen weigerden het te verorberen. Halsstarrig weigerden ze ook maar één hap te nemen. Toen ben ik gaan huilen. Dat vonden ze zo zielig dat ze dat ze hun weerzin overwonnen. Deze truc heb ik op de toneelacademie geleerd. Helaas werkte hij slechts één keer.’

Martijn Kardol, die vier jaar geleden met alle GSCF-prijzen naar huis ging, stelde teleur met het gastoptreden in de tijd die de jury voor de beraadslagingen nodig had. Kardol maakte van de gelegenheid gebruik om nieuw materiaal uit te proberen. Niet alles daarvan zal z’n volgende voorstelling halen, maar het verhaal over wat erbij komt kijken als je in Amsterdam een huis wilt kopen komt daarvoor zeker wel in aanmerking.

Ook na de prijsuitreiking was de sfeer in de schouwburg opperbest. Teun van den Elzen is een winnaar met potentie, die ook al de nodige sporen heeft verdiend: de stand-up Comedy Train Award in Utrecht en de juryprijs van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival in Amstelveen. Een jongen met een zachte g die zich misschien kan voegen in het rijtje Theo Maassen (GSCF-winnaar van het GSCF in 1990), Marc-Marie Huijbregts en Ronald Goedemondt. In zijn bevlogen slotwoord bedankte hij z’n regisseuse Audrey Bolder en zijn schoonmoeder.

De enige Hanzestudent die deelnam aan het GSCF, derdejaars International Communication Jaromir Palthe (21) strandde in de halve finales. ‘Ik was zonder meer de minst ervaren deelnemer, dus er er zit zeker rek in. De jury noemde m’n optreden overtuigend, dat is ook positief. Zelf vond ik dat het wel lekker ging, vooral de tweede helft. Sowieso was het een prachtige ervaring. De komende jaren ga ik heel veel vlieguren maken. In de toekomst hoop ik hoge ogen te kunnen gooien op andere festivals.’

Foto: Yannick Schurwanz