Ga naar de inhoud

Tien superafstudeertips (voor als het even tegenzit)

‘Bij jou komt altijd alles op z’n pootjes terecht.’ Krijg jij dat ook regelmatig te horen? Lief is dat, toch? Al dat vertrouwen? De autonomie die eruit volgt? En bovenal word je dus zomaar even met één van de meest leukste, liefste, zachtste en meest eigenwijze dieren die er bestaan: De Kat!
Nee dus! Dikke vette nee! Vandaag even niet. Meestal ben ik er wel blij mee, maar zo af en toe: nee! Ik ben aan het afstuderen! En ach, dat is leuk enzo, maar soms vreet het me totaal op. Weet je hoe eng afstuderen is!?!? Het is veel en ik voel me alleen. Mijn mails blijven onbeantwoord, ik krijg het idee in m’n hoofd niet op papier. En stel, mocht het lukken… dan heb ik een diploma, nou en?
Krijg ik dan de welverdiende rust? Nee, baan zoeken, Marie! Waar ga je anders van leven?

Als het niet wil: FUCK alles, het is tijd voor pizza, taart, dropveters!

En dan ga ik misschien wel verhuizen, en dat moet ik dan regelen, en misschien ken ik daar wel niemand en valt het enorm tegen en is m’n nieuwe huis stom en lekt de ketel en is het water altijd of te koud of te heet en wordt op dag-1 m’n kat aangereden en is de baan ook stom en is mijn lief er klaar mee en die verlaat me en dan… en dan? Nou lekker dan.
En als ik dit allemaal bedenk, dan vind ik alles stom. Ik stamp en ik snotter als een kleuter. Ik kan dit niet! En ik wil dit ook niet! Weet je wat ik goed kan? Ik kan goed bang zijn, bang zijn voor alles. Dat ik iets niet kan. Dan kruip ik diep in mijn favoriete streepjestrui en daarna bij mijn lief. Soms is zijn shirt daarna doorweekt, vaker val ik pardoes in slaap. Het is warm, veilig, simpel, à la snurk snurk. Daarna weet ik wel weer wat ik wil. Ik pak mijn provisorisch ‘overleef je afstuderen’-module erbij. Zowel te beoefenen als soloactiviteit, in duo’s en in kleine groepen.

1   Als het niet wil, fuck alles! Het is tijd voor taart (of pizza, of lunch, of dropveters)!
2   Verstop je in een warm nest. Ondertussen verkleurt de wereld erbuiten.
3   Huil tot je ogen pijn doen, schreeuwen helpt ook.
4   Ondanks al het gehuil blijf je menselijk. Er komt een moment dat je echt echt echt moet plassen. Waag je uit het nest, wees lief voor je bijna ontploffende blaas: ga naar de wc.
5   Op de terugweg: kijk om je heen. Staat dit je aan? Zo ja: ga door naar stap 6. Zo nee, terug naar stap 2 (of 1 als er nog taart is).
6   Lang warm douchen. Vergeet voor nu even het milieu en het lief zijn voor de aarde. Alles draait nu even om jou, warmte, en langzaam je haar wassen met te veel shampoo. Omarm het egocentrisme!
7   Eet. En dan iets wat ervaart als junkfood maar iets voedzamer is. Burrito’s met verse sla en kruidige prut erin met guacamole.
8   Besef dat je je nu al stukken beter voelt dan eerst. Van snotterige vaatdoek ben je nu ge-upgraded naar lopend joggingpak, jeej!
9   Tijd voor een feelgood-serie zonder enige vorm van schaamte. Voor mij is het Gilmore Girls. Maar andere kunnen ook: How I met your mother, Big Bang theory, The Office.
10   Maak een lijstje voor morgen. Alles uit je hoofd op papier. En nu lekker slapen. Morgen weer een dag.