Ga naar de inhoud

Verse indrukken van buitenlandse studenten

Op Welcome Day (3 februari) namen 240 uitwisselingsstudenten een eerste kijkje op de Hanzehogeschool. Ze schreven zich in als inwoner van Groningen, maakten kennis met studieverenigingen én ze vertelden over hun eerste indrukken. Danny scoorde al een windjack bij Mamamini en Ilaria haalt heel diep adem.

ilaria zanetti
Ilaria Zanetti (23), International Business School
‘Ik ben pas twee dagen in Groningen, maar je merkt meteen dat het hier gezonder is. Frisse lucht, dat heb je niet in Milaan, nou ja, nauwelijks. Overal druk, overal verkeer. Oké, er zijn wel groene plekken, maar die liggen wel behoorlijk ver van het centrum. Ik studeer ook niet in de stad zelf, de LIUC-universiteit zit in Castellanza, een half uurtje ten noordwesten van Milaan.
‘De komende maanden woon ik in een appartement voor vier personen. Het bevalt me wel, al ken ik de andere bewoners nog niet zo goed. Maar dat komt wel. Van een vertrekkend huisgenootje heb ik een fiets overgenomen. Dat is echt leuk in Groningen, de fiets is het beste vervoermiddel, en naar mijn inschatting is het ook het snelste. In de stad tenminste. Ik moet wel erg wennen, want ik snap niet goed wat de regels zijn. Althans, de regels zijn duidelijk, maar niemand lijkt ze toe te passen. Dat is een kwestie van oefenen en zorgen dat ik in leven blijf.
‘Ik ben lid geworden van het Erasmus Student Network. Voor de gezelligheid en om m’n Engels te verbeteren, dat is mijn belangrijkste doel. Als je bij een internationaal bedrijf wilt werken, is dat een noodzaak. Ik heb trouwens nog geen idee in welke branche ik aan de slag wil. Misschien kom ik daar tijdens de komende maanden wel achter. Aan het restaurantwezen heb ik weinig toe te voegen, want ik heb gezien dat Nederland de Italiaanse keuken al heeft ontdekt.’

danny garcia2
Danny Garcia (20), Mediastiek
‘Flagstaff is ongeveer net zo groot als de Hanzehogeschool, 25-duizend studenten. De omgeving is prachtig, met pijnbomen en bergen, de temperatuur is aangenamer dan in het grootste gedeelte van Arizona, dat een woestijnklimaat heeft. Ik studeer Creative Media & Film en dat wordt ook m’n werk. Zeker weten, ik wil films maken, documentaires en speelfilms. Je hebt gelijk, ik ben niet de enige, maar ik ben wel erg vastbesloten. Daarom ben ik ook hier, ik wil weten wat hoe men media en film in een andere cultuur benadert. Een docent op Flagstaff zei dat ik daarvoor op de Hanze moest zijn.
‘De mensen in Groningen zijn zo vriendelijk. Als je iemand de weg vraagt, fietsen ze gewoon mee om ervoor te zorgen dat je wel goed terecht komt. Tot nu toe geen overbodige luxe, want de straten hier lopen in cirkels, niet in rechthoeken, zoals bij ons. En dan heb je dingen die niet zijn, wat ze op het eerste oog lijken. Nederlandse pindakaas, ik vind het best goed smaken, maar het is niet zo romig als ik gewend ben. En waar is de Wallmart? Die is er dus niet, maar wel een kringloopwinkel, waar ik al een cool windjack heb gekocht. En ik ga er binnenkort nog een regenjack scoren. Wat me ook opvalt is dat je hier overal fruit en groente kunt kopen en ander gezond voedsel. It’s great.’