Voel jij je nog wel veilig tijdens het stappen?

Wie voelt zich nog veilig in Groningen? Is nachtelijk geweld normaal geworden? Veel Hanzestudenten kijken wel uit, maar ze stappen ook gewoon door.

Waar in veel steden clubs ’s nachts om een uur of vier sluiten, zijn er in Groningen rond zes uur nog genoeg studenten te vinden. Maar het uitgaansleven is niet alleen maar lachen, gieren, brullen. Steeds vaker horen we nieuws over geweld. Op 14 september was het goed raak: twee mensen raakten gewond bij een schietpartij midden in het uitgaanscentrum. ‘Ik was op dat moment in de stad’, zegt Cas, een achttienjarige student Commerciële Economie (CE), ‘maar gelukkig was ik niet in die straat. Ik zat te feesten in Oceans. Pas de volgende ochtend hoorde ik ervan.’

Maken Hanzestudenten geweld mee tijdens het uitgaan?

Cas is niet de enige, veel studenten krijgen het nieuws over uitgaansgeweld niet of nauwelijks mee. ‘Was er een schietpartij?’, vraagt CE-student Teun (19). ‘Ik ga heel vaak op stap en dan is iedereen aardig en gezellig.’ Demi (19), die International Business studeert, kent de berichten over uitgaansgeweld wel, maar tijdens haar avondjes uit merkt ze er weinig van. ‘Je hoort wel over schietpartijen en incidenten. Ik heb weleens wat gezien, maar zelf heb ik nooit iets ergs meegemaakt.’ Studiegenoot Jesse (19) heeft dezelfde ervaring. ‘Ik ga maar heel af en toe op stap. En ik hóór weleens verhalen, maar een gevecht, dat heb ik slechts één keer gezien.’

Valt het dan eigenlijk allemaal wel mee?

In de clubs zelf wordt er niet snel gevochten, zegt student Sociaal Juridische Dienstverlening Susan (19). ‘Op de Grote Markt wel, daar zijn vaak gevechten, maar er is wel altijd snel politie bij. Die zorgt er dan voor dat het niet uit de hand loopt.’ Volgens CE-student Cas (18) gebeuren dit soort dingen voornamelijk in de kleine uren. ‘Tijdens het uitgaan is het leuk, maar later op de avond, wanneer er meer dronken mensen rondlopen, wordt de sfeer agressief.’

Bram (20), student Ondernemerschap en Retail Management, zou zelf niet snel geweld gebruiken. ‘Alleen in noodsituaties. Als ik zoiets zie gebeuren, hou ik het in het oog, maar ik bemoei me er niet per se mee. Alleen als het vrienden van me zijn, dan spring ik ertussen. Maar dat gebeurt niet zo vaak.’

Voelen Hanzestudenten zich veilig in de stad?

Hanzestudenten wéten dat het uitgaansgeweld bestaat, maar ze voelen zich toch wel veilig in nachtelijk Groningen. ‘Ik vind het heel gezellig en leuk’, zegt SJD-student Britt (19). ‘Soms wordt er gevochten, maar dan ben ik snel weg. Er is ook veel beveiliging overal, die weten wel hoe ze de gevechten kunnen stoppen.’ ‘Deze dingen kunnen overal gebeuren’, zegt Bram, ‘maar ik laat me er niet door afschrikken.’

Ook SJD-student Sanne (19) laat zich niet tegenhouden, maar eng vindt ze het wel. ‘Zo’n schietpartij, dat vond ik griezelig, want ik was een week daarvoor nog op die plek. Maar hoe dan ook, ik ga gewoon uit als ik daar zin in heb.’ Demi houdt het soms ook bezig: ‘Door de verhalen voel ik me soms minder veilig, maar ik ga zeker niet minder vaak op stap.’

Ja, die bestaan ook nog steeds: opdringerige mannen

Het komt vooral heftig binnen bij buitenstaanders, vertelt Susan. ‘Ik denk er nooit echt over na. Maar mijn ouders… die waren echt ongerust nadat ze hoorden van de schietpartij. Misschien zou ik dat ook een beetje moeten zijn, want er was wel een willekeurig persoon geraakt.’

Studente Finance and Control Christina uit Spanje is twee weken in Nederland en is al vaker creeps in de stad tegengekomen. ‘Afgelopen zaterdag ging ik naar Copas, waar een jongen mijn vriendin onverwachts van achteren vastgreep en haar probeerde te kussen. Ik stapte tussen hen in en deed alsof wij twee iets hadden. Toen ging hij weg.’ Ondanks de creeps vindt Christina uitgaan in Groningen erg leuk. ‘Zo ontmoet ik veel nieuwe studenten. Ik voel me ook niet onveilig omdat ik naar de clubs ga waar veel andere mensen om me heen zijn.’

Wat doe je zelf om geweld te ontlopen?

De meeste studenten denken dat er niet veel kan gebeuren wanneer je zelf niet uit bent op geweld. ‘Ik heb ik nooit ruzie en ik ben er ook niet van’, zegt Teun. ‘Als je aardig doet tegen andere mensen, komt het wel goed.’ Jesse sluit zich hierbij aan: ‘Ik ben altijd verstandig en voorzichtig’, zegt hij, ‘dus ik denk niet dat mij snel iets zal overkomen.’ Volgens Bram heeft het te maken met de mensen met wie je omgaat. ‘Ik hoorde van vrienden dat die schietpartij van laatst druggerelateerd was. Die onschuldige die ze raakten, dat was enorme pech. Ja, wat kun je daartegen doen? Zo ver mogelijk bij zulke types uit de buurt blijven. Dat is het enige.’

Foto (fragment): Brian Wangenheim