Ga naar de inhoud

Vreemde dingen

Je hebt soms van die dingen. Bijvoorbeeld mensen die niet snappen hoe ze moeten lopen op straat. Op zich niet zo’n lastige taak zou je zeggen, maar het is opvallend hoe veel er in korte tijd verkeerd kan gaan. Ik ben zelf zo’n type van oordopjes in en gaan. Lekker doorstampen, dan heb je het gevoel dat je nuttig bezig bent. Geregeld kom ik vast te zitten achter struiners, lui die het prettig vinden om langzaam te lopen. Kuieren noemden ze dat vroeger en het rijmt niet voor niets op luieren. En dan heb je nog types die de etalagebenen hebben aangetrokken en de weg versperren voor snelwandelaars zoals ik. Dikwijls moet ik mijn zwembadpas inhouden om niet op de rug van die langzaamlopers te klimmen, hetgeen funest is voor mijn straffe ritme.

Daarbij komt, het wordt ook niet beter voor de positie van de vrouw

Nog meer van die dingen: mensen die het lipje van een bierblikje aftrekken. Kijk, bier is fijn spul. Ik drink het ook geregeld, niks mis mee. Maar ik kan me op geen enkele wijze voorstellen dat het bier gemakkelijker of prettiger wordt gedronken wanneer het lipje van het blik ontbreekt. Daarbij komt nog dat de lipjes, eenmaal gescheiden van het blik, het op een lopen zetten en alle hoeken van de kamer weten te vinden. Ze voegen zichzelf vlug onder banken en stoelen, rollen zich onder een kussen of verstoppen zich in broekzakken en stapels vuile was. Overal kom je ze tegen.
Daarbij komt, het wordt ook niet beter voor de positie van de vrouw. In Egypte is afgelopen jaar een wetsvoorstel behandeld waarin mannen toestemming krijgen om tot zes uur na de dood van hun echtgenote afscheidsseks met haar te hebben. Kan voor niemand fijn zijn, maar blijkbaar is er toch behoefte aan dergelijke regelgeving.

Bij kind denk je automatisch: klein, jong, luidruchtig, slecht voor het milieu, kost veel geld, melktandjes

Vrouwenorganisaties schreeuwen moord, brand en verkrachting na de dood. Maar vanuit romantisch perspectief valt er iets voor te zeggen: de man die jarenlang van zijn lieftallige echtgenote heeft gehouden wil nog één keer over haar heen, voordat hij haar moet afstaan aan de koude grond.
Als je dit lastig vindt om te behappen, denk dan aan het volgende: er bestaat zoiets als semantische verzadiging, of semantische verdunning. Dit gaat over het herhalen van woorden of reeksen woorden, waardoor deze hun betekenis verliezen. Een woord maakt automatisch associaties los in de hersenen. Zo kun je bij kind denken aan: klein, jong, luidruchtig, slecht voor het milieu, kost veel geld, melktandjes. Het neurale netwerk heeft echter een limiet. Wie kind vaak genoeg herhaalt, zorgt ervoor dat de context verdampt en van het woord slechts de klank overblijft. Probeer het maar eens. Neem een woord naar keuze en herhaal het dertig à veertig keer. Kijken of er iets van de betekenis overeind blijft.