Vrij metselen met de JOVD.

Dat nine-eleven een inside job was, weten we allemaal. Net als het feit dat de maanlanding genept is door de Amerikanen om de ruimtewedloop met Rusland te winnen. Om nog maar te zwijgen van het bezoedeld bankstelsel, dat ervoor zorgt dat de rijken rijker worden en de armen armer. Droge, uitgekauwde feiten. Wie hier dan precies voor verantwoordelijk is? Simpel: de Illuminati. Een genootschap zó geheim dat het zelfs het medicijn voor kanker, dat allang bestaat, nog eventjes in de eigen gelederen houdt. Om financiële en politieke redenen, want de wereldheerschappij, hè, daar zijn ze op uit.

‘Wie bestuurt nu echt de wereld?’ en ‘Wat gebeurde nu wél op die dinsdag in september?’

Goed, ieder mens dat iets verder durft te kijken dan de propaganda van films zoals Zeitgeist The Movie (alvast excuses voor de bizar dramatische trailer) en slap geschreven ongein die overal op het internet te vinden is, weet dat vragen als ‘Wie bestuurt nu echt de wereld?’ en ‘Wat gebeurde nu wél op die dinsdag in september?’ een stuk complexer te beantwoorden zijn dan het wijzen naar een in schaduw en mist gehuld geheim genootschap.
Er kleeft er een onbetwistbaar romantisch gevoel aan het idee dat er een diepere laag in de vezels van de samenleving schuilt. Een laag die beheert en controleert zonder medeweten van de grote massa, dat is reuze aantrekkelijk. En, ook fijn, wie de korsten van die laag afpeutert treft een dader aan, de gemakkelijke zondebok. Wie houdt er niet van?

De dresscode tijdens het bezoek was de klassieke ‘mijn vader verdient meer dan jij’ look

Om die reden is ondergetekende onder de vlag van jong, liberaal kakkersvolk op bezoek geweest bij de Vrijmetselarij Groningen. De JOVD had de rondleiding geregeld en de uitnodiging openbaar gemaakt. Bij binnenkomst bleek de keuze voor blauw-roze Nike Air Max en T-shirt verkeerd. De dresscode (die ze dan weer niet openbaar hadden gemaakt) was de klassieke ‘mijn vader verdient meer dan jij’ look: blouseje, brogueschoen, hier en daar een jasje, zelden een dasje, en opvallend veel brillen.
Binnen werden we naar een zaaltje geleid waar een ‘meester’ ons middels een slecht ontworpen powerpointpresentatie wegwijs maakte in de mystieke wereld van de maçonnerie. Praatje duurde anderhalf uur, maar dit is ongeveer de kern: een vrijmetselaar vind het mooi om zichzelf te ontwikkelen, vrij van politieke, religieuze en culturele dogma’s. Overstijgend denken, ritualistisch handelen en waardering voor symboliek staan centraal. Wie hard genoeg zijn best doet bij de veredelde herenclub, kan stijgen tot de rang van meester en uiteindelijk zekere verlichting vinden. Maar ook: iedereen blijft een leerling in het proces dat leven heet.

De meester insinueerde het nadrukkelijk: één van de toetredingsriten van de heren is het tonen van de jongeheer

De vrijmetselarij is een masculiene club, dat wil zeggen: no girls allowed. Die hebben hun eigen cluppie. Leuk is dat een vrouw ooit eens heeft geïnfiltreerd bij een Engelse loge (zo noem je een groep vrijmetselaars), zo vertelde de meester die ons toesprak. Hij verwonderde zich over haar kundigheid in het verbergen van haar vrouwelijkheid. Het schijnt namelijk dat één van de toetredingsriten van de heren bestaat uit het tonen van de jongeheer. Dit zei de beste man niet met zoveel woorden, maar hij insinueerde het nadrukkelijk. Toegegeven: ook mij houdt het bezig. Hoe heeft ze dit klaargespeeld? Hoe het ook zij, het is niet mijn club. Althans, nóg niet. Voordat ik me op mijn geestelijke, mystieke en spirituele groei stort, wil ik eerst nog wat jaren van wangedrag en infantiliteit beleven. Op de één of andere manier kreeg ik het gevoel dat de JOVD’ers er net zo over dachten.
Meer weten? Staat een toffe vijfdelige docu op Netflix over dit onderwerp.