Ga naar de inhoud

Vrijheidspodcast: wat betekent vrijheid voor de Armeense Aram Asatrian?

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. HanzeMag maakt samen met hans, het cultuur- en debatcentrum van de Hanzehogeschool, een speciale serie van vier podcasts over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor vluchtelingen?

De podcasts zijn een initiatief van Grotius, een programma van de Hanzehogeschool voor statushouders met een vluchtelingenachtergrond die willen gaan studeren in het hoger onderwijs. De afleveringen zijn te beluisteren op 14, 21, 28 april en 5 mei op YouTube, Spotify en Podbean.

Elke week interviewen we een andere gast. In de podcasts vertellen zij wat vrijheid voor hen betekent. Wat heeft hen doen besluiten hun vaderland te verlaten en hoe ervaren zij vrijheid in Nederland? Alle gasten zijn op een verschillende manier verbonden aan de Hanzehogeschool. Bijvoorbeeld als (voormalig) Grotiusstudent, als lid van de raad van toezicht, of een opleidingen volgen of lesgeven.

Onze derde gast is Aram Asatrian (38) uit Armenië, die in 2006 met zijn moeder naar Nederland vluchtte om politieke en gezondheidsredenen. In Nederland moet hij enkele jaren wachten op een niertransplantatie, die uiteindelijk plaatsvindt in 2010. Na zijn niertransplantatie zet Aram zich in als vrijwilliger bij Diacatra (regionale nierpatiëntenvereniging), daar is hij nu bestuurslid.

Naast zijn vrijwilligerswerk begint Aram ook met studeren. Dankzij UAF (Stichting voor Vluchteling-Studenten) kan hij een voorbereidend jaar doen bij het Alfa-college. Daarna volgt hij het Grotius Programma. Dit opent voor hem de deuren om te studeren aan de Hanzehogeschool, hij stroomt door naar de opleiding Social Work, de opleiding die hij nu volgt. Naast zijn studie werkt hij nog altijd bij Diacatra.