Waarom de Leeuwinnen gaan winnen.

‘Hé, is dat niet Lieke Martens, Jeff?, fluisterde ik de saxofonist toe.
‘Wie is dat nog maar? Je bedoelt die ene knappe meid daar?’
Ik zette m’n koptelefoon af en legde hem naast mijn mixpaneel om een betere blik te werpen op de gasten op het achtertuinfeestje waar ik moest draaien. Lieke Martens liep op ons af.
‘Ja, man, dat is ’r! Ik was nog niet helemaal zeker, maar google kende geen twijfel. Ze is het. Lieke Martens herself.’

Iedereen wil een graantje meepikken van het succes, als dat er komt, maar wie twijfelt daar nog aan?

Ze kwam een nummer aanvragen. Dat was één jaar geleden. Nu is ze verkozen tot de beste voetbalster ter wereld en kun je haar borstbeeldminiatuur krijgen bij je blokker-bullshit. Een jaar geleden op dat feestje, was ik niet onder de indruk, en na de knappe overwinning op Nieuw-Zeeland nog steeds niet, Leeuwinnen die op het nippertje winnen van Kiwi’s, ach.
Blokker, Albert Heijn, iedereen wil een graantje meepikken van het succes. Als dat er komt, natuurlijk, maar wie twijfelt daar nog aan? Het kapsel van Shanice van de Sanden ziet eruit als de vacht van een panter. Daarmee lijkt ze dan wel niet op een leeuwin, maar het komt dicht in de buurt. En de Leeuwinnen horen sowieso bij de Big Five, één van de grote kanshebbers.
Toch is er nog een groot verschil tussen de Leeuwinnen (gekte!) en de Leeuwen (totale gekte!). Het is niet zo heftig als met de Wuppies van negen jaar geleden (ken je ze nog?) of met World Cup Anthems die net zo populair zijn als het WK zelf (waka waka eyeheey!).

Misschien is het je reinste ongefnuikt seksisme, omdat mannenvoetbal met échte pegels het echte werk is

Vrouwenvoetbal levert geen verslagenheid op zoals we zagen bij Tottenham Hotspur na de verloren finale van de Champions League, geen briefje van Koeman dat bij een veiling van Serious Request 35.000 euro opleverde.
Waar dat in zit? Misschien is het onwennigheid. Misschien wil men vrouwen liever bij gracieuze sporten zien waarbij ze eerder mooi zijn dan krachtig. Misschien is het een gebrek aan interesse van de grote investeerders die niet genoeg geld op tafel leggen om het vrouwenvoetbal aan de man te brengen. Misschien is het je reinste ongefnuikt seksisme, omdat mannenvoetbal met échte pegels het echte werk is, maar vergeet dan niet dat leeuwinnen prachtdieren zijn, die vooral gevaarlijk zijn omdat ze uitblinken in samenwerken.