Weg met share your talent, het Hanze-motto is onwaar en on-Gronings

Weg met share your talent move the world. De Hanze-leus is on-Gronings, onzinnig, onnodig en onwaar, vindt lector Jan Peter Nap.

Ik durf het eigenlijk niet hardop te zeggen. En het zal mijn loopbaan bij de Hanze vast geen goed doen, mocht dat nog spelen. Maar ik vind ons motto, share your talent move the world, helemaal niks. Heb het ook nooit iets gevonden.
Vips die het hogeschooljaar openen zijn altijd vol lof over het Hanze-motto, Rob Jetten zal het ook wel weer roemen. En ons College van Bestuur laat soms tot vervelen(d)s toe blijken hoe geweldig samenbindend het de leus vindt. Terwijl ik nog zo had gehoopt dat voorzitter Dick Pouwels het motto bij zijn aantreden daadkrachtig de nek zou omdraaien, net zoals in de biologie de nieuwe alfa-leeuw de welpjes van zijn voorganger de nek doorbijt.

Echt vreselijk vind ik dat move the world

Share your talent is misschien nog wel te pruimen. Delen is natuurlijk mooi, maar we onderschatten dat je talent eerst moet ontwikkelen en moet onderhouden voordat je het zinvol kunt delen. Met de nadruk die de Hanze legt op ondernemerschap roept het ook snel de verdienmodelvraag op: ‘En wat komt er voor terug, voor dat talent?’

Maar echt vreselijk is het tweede deel: move the world. De Hanze wil de wereld bewegen. Zeker, bewegen is goed. Goed voor een gezond leven en gezond ouder worden. Maar de wereld bewegen? Classici weten dat Atlas de wereld alleen maar moest dragen. Als straf. En wij moeten ’m bewegen? Is dat niet wat veel gevraagd? Denk aan werkdruk, prestatievraag en hooggespannen verwachtingen. Dat alles speelt ook bij ons. Op de werkvloer en in de collegezaal. Het leidt tot uitval, verlies van werk- of studieplezier en nog veel meer ellende. Er zou weleens een relatie kunnen zijn tussen move the world en studievertraging of  -uitval bij studenten en ziekteverzuim onder personeel. Lijkt me een serieus onderzoekje waard.

Het meest storende is dat we niet lijken te weten dat de wereld al beweegt

Ikzelf mag de Hanze vertegenwoordigen als gerespecteerde onderzoeksorganisatie. Maar dan wel als eentje die oproept de wereld te bewegen. Plaatsvervangende schaamte krijg ik ervan. Megalomaan pretentieus. On-Gronings, onzinnig, onnodig, en bovenal onwaar. Op die manier oogsten we geen respect of interesse, maar vooral meelij. En worden we achter onze rug uitgelachen.
Maar het meest storende vind ik dat wij als Hanze niet lijken te weten dat de wereld al beweegt. Constant. Om z’n as, om de zon, met de Melkweg en met het heelal. Naar schatting met meer dan 2 Gm/u, (G = 109). Dat is ruim twee miljard meter of ruim twee miljoen kilometer. Per úúr. Is Max niks bij.
Het zou fantastisch zijn als we een beetje van al die kinetische (= bewegings)energie op de wereld zouden kunnen gebruiken. Dat zou heel veel problemen verhelpen. Maar volgens de Wet van Behoud van Energie moeten we daarvoor de wereld juist een beetje stilzetten. Dus misschien is slow down the world zelfs een betere frase.
Hoe dan ook. Ik vind dat de Hanze toe is aan een nieuw motto. Een beter motto. Of, back to the future, terug naar de oude slogan. Hanze Unlimited, of in Nederlands dat volgens sommige neerlandici vast niet goed is: Hanze grenzeloos grenzenloos.

Jan Peter Nap is lector Life Sciences op de Hanzehogeschool