Ga naar de inhoud

Welcome Day: Alina

Op de Welcome Day begroette de Hanzehogeschool op 1 september zo’n 950 studenten uit alle windstreken. Wethouder Joost van Keulen heette ze vriendelijk welkom en trakteerde het gehoor op een, duidelijk als zodanig herkende, juiste uitspraak van de letter G. Rob Verhofstad, lid van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool, stelde het publiek in kennis van een alternatieve uitspraak (de zogeheten zachte G) die de meeste Nederlanders zullen accepteren, of op z’n minst begrijpen.
Alina Kushnareko (19) is voorlopig nog aangewezen op Google Translate die de aan haar onbekende woorden omtovert in het Russisch.
alina kushnarenko
‘Mijn Engels is niet zoals het zou moeten zijn, maar Nederlands zal ik wel nooit leren. Ik kan niet eens vertellen in welke straat ik woon, want ik kan het gewoon niet uitspreken. Dus dat moet nog een stuk beter worden. En op dit moment is het natuurlijk nog even belangrijker dat ik m’n huis überhaupt kan vinden.
‘In Groningen volg ik het tweede semester van een uitwisselingsprogramma International Business & Management van de universiteit van Belgorod en de Hanzehogeschool. Een half jaar in Belgorod, een half jaar in Groningen en dan op 10 februari weer terug naar Belgorod.

In Groningen zie je de hele wereld, zomaar overal om je heen

‘10 februari, ja, dat klinkt misschien of ik er nu al naar verlang om terug te gaan, maar nee, hoor. Ik vind Nederland fantastisch, zo ontzettend mooi. Ik ben echt heel blij dat ik hier ben. Groningen is zo anders. Ongelofelijk veel studenten, en uit zo enorm veel landen. Op de Belgorod National Research University heb je aardig wat Chinese studenten, en ook wel een paar uit Kazachstan en Afrika, maar hier zie je de hele wereld. Zomaar overal om je heen. Ik ben hier nu vier dagen en ik kijk m’n ogen uit.
‘Alleen zal ik me niet voelen, al was het alleen al vanwege Anastasia. Ja, die komt ook uit Rusland, ze zit in hetzelfde uitwisselingsprogramma, zelfde jaar, andere studie, Biologie.
‘Wat ik zou kunnen gaan missen? Pfff… de natuur rond Belgorod is fantastisch, de bergen, de sneeuw. Ik ben dol op de winter, dan is Belgorod op z’n mooist. Echt een mooie plaats voor een vakantie, en niet zo heel ver van hier, het is maar een uurtje rijden vanaf Charkov.’