Westerhaven.

Al een tijdje is er een enorme keten bij de Westerhaven. Het is het grootste gedrocht van Groningen. Ik heb het lang weten te vermijden, maar zojuist, omstreeks elf uur, bezocht ik voor het eerst de Primark. Weliswaar in vrouwenkleren, maar dat vind ik niet zo erg. Het is naar.
Eng.
Grotesk.

Ik hou ook van goedkoop, makkelijk en snel, maar dan wel graag in de kroeg om half vijf ’s ochtends.

Elke winkel die honderden vierkante meters reserveert voor dezelfde schoenen en pantoffels in verschillende kleuren voor dumpprijzen is per definitie het criminele, pestende bastaardkindje dat wordt geboren uit de driehoeksverhouding van globalisering, kapitalisme en menselijke achterlijkheid. Begrijp me niet verkeerd, ik hou ook van goedkoop, makkelijk en snel. Maar dan wel graag in de kroeg om half vijf ’s ochtends.
En wat hebben we er zoal rondlopen? De eerste die ik zie is het kassameisje van de Jumbo, betrapt! Was twaalf maanden aanbieding niet genoeg? Moet het nog goedkoper? Ik zie menselijke gedaanten die de halve McDonald’s met zich meezeulen, met een kinderwagen.

Überhaupt snap ik het hele bestemmingsplan van de Westerhaven niet

Je vraagt je af hoe ze er bij de bevalling in zijn geslaagd om er het juiste uit te persen en niet de bestelling van de cafetaria om de hoek. En waar is RTL4 om deze wandelende walvissen in een televisieformat te proppen? Überhaupt snap ik het hele bestemmingsplan van de Westerhaven niet. Ik ben ernstig benieuwd hoeveel paddo’s er die avond doorheen zijn gegaan.
En wat doen al die wervers voor goede doelen op de Westerhaven? Met welk idee staan ze hier? Denken ze: als mensen zo dom zijn dat ze hiernaartoe gaan, dan laten ze zich vast ook wel makkelijk  inschrijven als betalend sympathisant van egelopvang Het Prikkie?
Deze verliezers van de globalisering komen verdomme een dagje hun rechtmatige bezit opeisen: een Pokémon-onesie en twee pantoffels met een glitterstrikje erop. Sowieso dragen ze al bij aan het salaris van arme John die met zweepslagen aan het werk gezet wordt voor vijf cent per dag, ontneem je ze nu ook nog een McFlurry?
Het is zo goedkoop, luidt het verweer.
Ja, in elke betekenis van het woord.
Maar mijn sloffen zitten in ieder geval heerlijk.