Wil je straks gaan werken in de media? Begin bij HanzeMAG!
Droom je van je eigen podcast? Heb je een briljant idee voor een YouTube-serie? Altijd al een razende reporter willen zijn? Wil je werken in de media? Begin bij HanzeMAG!
HanzeMag is het redactioneel onafhankelijke hogeschoolmagazine van (je raadt het al) de Hanzehogeschool! Al ruim 25 jaar volgen we het studentenleven van Groningen op de voet, vroeger alleen in artikelen en foto’s, tegenwoordig in heel veel meer verschijningsvormen: videoseries, documentaires, podcasts, TikTokvideo’s, themaboekjes, digitale interactieve magazines, en ga zo maar door… Ook hebben we een aparte website voor internationale studenten.
Leuk voor jullie, maar wat heb ik daar verder mee te maken?
Nou, leuk dat je het vraagt! Vrijwel alle content die je hierboven aan kunt klikken, is gemaakt door studenten, stagiairs en pas afgestudeerde videomakers, podcasters, presentatoren, fotografen, illustratoren, vormgevers en schrijvers. Aangezien jij hier bent aanbeland, nemen we aan dat je ook student (of in ieder geval 30-minner) bent en interesse hebt in werken in de media. Wij bieden je die kans, op een heel laagdrempelige wijze.
Hoe dan?
Simpel. Je stuurt ons een berichtje waarin je jezelf kort voorstelt. Paragraafje is genoeg, dus geen biografie van twee A-viertjes, wij hebben het ook druk. Daarnaast meld je wat je al kunt op mediagebied en eventueel wat je graag zou willen proberen en leren.
Moet ik al veel ervaring hebben?
Ervaring is een dikke plus natuurlijk, want dat scheelt ons veel werk. Studeer je journalistiek, of doe je een media-opleiding? Dan hebben we vaak zat werk voor je. Heb je vooral heel veel ideeen, maar nog weinig technische skills? Geen probleem, meld je ook aan, want creativiteit is de basis.
Helpen jullie newbies dan?
Uiteraard, als je talent hebt, gaan we met je aan de slag, koppelen je aan een ervaren filmer of schrijver, en helpen je zo de eerste stappen te zetten.
Krijg ik betaald voor mijn werk?
Ja, hehe, het is werk, toch? Je krijgt betaald als freelancer, per project (en dus niet per uur). Van tevoren maken we een afspraak over een prijs voor video, artikel, foto, etc. Hoe hoog of laag die prijs is, hangt af van de tijd die je er aan kwijt denkt te zijn, maar vooral ook van je ervaring en je skills. Een afgestudeerde filmer krijgt dus een stuk meer dan een beginnende presentator. Begrijpelijk, toch?
Wie gingen me allemaal voor?
Teveel om op te noemen, maar laten we een poging wagen . Meest bekend is waarschijnlijk Nathan de Vries, die voor ons, samen met Thom Easix, de serie Mag Ik Even Binnen Kijken maakte. Kort daarna werd hij presentator van Spuiten en Slikken en tegenwoordig presenteert hij bij Keuringsdienst van Waarde.
Die Thom bleef gelukkig wat langer hangen en heeft met Rosa-Lin Meijer als presentatrice het laatste seizoen van Mag ik Even Binnen Kijken gedraaid, en heeft daarnaast webdesign en vele korte repo’s voor ons gemaakt. Samen maakten ze trouwens ook nog een prachtige docu over studiedruk, die het landelijke nieuws haalde. Ondertussen is Rosa-Lin afgestudeerd psycholoog, en maakt ze samen met Thom de podcast-serie De Pieker Podcast.
Maar laten we ook zeker onze eerste mediapowervrouw niet vergeten, stagiaire Bea Delgado, die in 2012/13 stage bij ons liep en met een crappy videocamera de meest hilarische en schaamteloze video’s durfde te maken. YouTube was nog klein, video’s maakte vrijwel geen enkel magazine, maar mede dankzij Bea waren we er vroeg bij. Nu is ze een zeer gerespecteerde, prijswinnende cinematographer en regisseur in Engeland.
Heel leuk, maar dit duurt te lang…
Sorry, je hebt gelijk, ik ga het sneller doen. Na die begintijd volgden heel veel talenten waarvan ik alleen diegenen zal noemen die ook echt in de media terecht zijn gekomen. Oke, een snelle uitzondering nog: Marloes Borgijink (filmer van vele repo’s) en Danny Bolhuis (vormgever van onze eerste repo’s) zijn nu beide hele goeie docenten aan de Hanzehogeschool!
Beppie van der Sluis maakte Helden van de Hanze, en is tegenwoordig de allerleukste verslaggever van RTV Noord. Mirre van der Klok presenteerde reportages, en wandelt nu met stadshistoricus Benno Hofman door Groningen voor OOG TV. Tim Runia en Niek Mulder maakten de legendarische YouTube serie De Leukste Studentenstad en zijn nu eigenaar van het zeer succesvolle video content bureau Tante Tini. Joris en Wim Brink maakten misschien wel de raarste serie van allemaal, Chillenderwijs, Joris is nu co-eigenaar van een van Groningens meest opvallende video content bedrijven, Studio Flink.
Nick en Storm creeerden de nieuwe vormgeving van ons merk met hun toen net opgerichte branding bureau Llorem Ipsum, Spierpijn en Dierbaar-maker Rianne Aalbers heeft net een documentaire gemaakt die op NPO2 te zien was, Aron de Jong schreef vele stukken en testte vele bordspellen en maakt nu podcasts voor NPO Radio 1. Mark Kamps maakte samen met Louise de Vos tot vorig jaar de podcast Domme Vragen Slimme Mensen en is nu redacteur bij BNNVara. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…
Wil je nou zeggen dat al die mensen gingen werken in de media en succesvol werden door HanzeMAG?
Ja! Nee, natuurlijk niet. Het talent hadden ze allemaal al, en de skills ook. Wat we ze hebben geboden is een platform en een kans om iets met hun creativiteit te doen. Hun tenen in het water te steken om te kijken of ze er in wilden zwemmen. Velen zwommen een paar baantjes en vertrokken weer, anderen zwommen met heel veel plezier, maar zijn toch iets heel anders gaan doen. En een aantal zwommen door en maakte van hun hobby, creatieve dingen maken, hun vak.
Dus nee, je wordt niet succesvol als je bij ons gaat filmen, presenteren, schrijven, podcasten, of wat dan ook. Maar je kunt wel eens kijken of het iets voor je is. Of je voldoende creativiteit in je hebt om er professioneel iets mee te gaan doen. En had ik al gezegd dat je ook betaald krijgt voor je producties?
Ja ja, dat zei je al…
Nou waar wacht je dan nog op? Aanmelden, nu!