Ga naar de inhoud

Wow, wacht, 25 euro per uur!!!

‘Hé, Dennis, ken je deze app al?’
M’n zusje zwaait met haar telefoon in mijn gezicht.
‘Ja, is voor freelancers!’
‘Yvonne, ik ben dj voor Limitless DJ’s, ik werk bij Team050, ik schrijf columns, ik maak muziek, ik doe vrijwilligerswerk voor de lokale krant. Werk ik niet voldoende?’
‘Dat je op veel verschillende plekken werkt betekent niet per se dat je binnenloopt, hè? Je woont misschien wel op jezelf, maar met zo’n huisbaas als die van jou, was je allang verhuisd als je dat had kunnen betalen. Om nog maar te zwijgen van je bovenburen voor wie je laatst tot twee keer toe de politie moest bellen omdat ze elkaar de hersenen insloegen.’

Vrijdag sta ik alles waaraan ik een hekel heb te vertegenwoordigen in een winkel in Surhuisterveen

‘Hm. Oké, misschien werk ik niet voldoende. Wat voor freelancewerk is het dan?’
‘O, gewoon. Ik weet het eerlijk gezegd ook niet. Je moet een BTW-nummer hebben en de opdracht wordt pas écht duidelijk nadat je interesse hebt getoond.’
Dit klinkt niet echt betrouwbaar, to say the least.
‘Typisch. Hoe kom je op dit soort onzin? Wow, wacht, 25 euro per uur? Ach, fuck it. Ik doe het wel. Ik heb immers een eigen bedrijf en dus een BTW-nummer.’
Vrijdag sta ik alles waaraan ik een hekel heb te vertegenwoordigen in een winkel in Surhuisterveen. Ik wist ook niet waar dat lag (verwijt je zelf vooral niets). Dan krijg ik zo’n bellytray voor en moet ik klanten van de lokale Albert Heijn fruitwater van een niet nader te noemen merk door de strot duwen om ze vervolgens te verleiden om de flessen (met vijftig procent korting) in het winkelwagentje te leggen.
De lengte waartoe een student moet gaan om niet te eindigen met een idiote studieschuld, heeft ertoe geleid dat het studentenleven bestaat uit studeren, het aanhouden van vier baantjes en moedige pogingen om een sociaal leven te onderhouden. O ja, en dan heb ik ook nog aangeboden gekregen om een rol van betekenis te spelen in de overhandiging van de ondergetekenden van de petitie voor compensatiegeld voor studenten die begonnen tussen 2015 en 2017. Onderteken die ook nog even.