Xenofobe Groningers.

Boze burgers bevolken de beeldbuis. Sinds gemeentes zoeken naar opvang voor vluchtelingen zijn de hete hoofden en opgezwollen aders niet meer uit de media te slaan. Het beeld inclusief weggehoonde wethouders kwam mij bekend voor, maar het duurde even voordat ik wist waarvan. Tot ik besefte dat dit is hoe discussieavonden over studentenhuisvesting er ook uitzien.

Het is een obscure interesse van me: kamernood onder studenten en de burgers die hen niet in de achtertuin willen. Eens in de zoveel tijd zoek ik zo’n inspraakavond, raadsvergadering of opiniestuk op om mezelf vrijwillig boos te maken. Toen het wijkkrantje van de Schildersbuurt weer op de mat lag, vond ik mijn fix studentenhaat direct. Een ingezonden brief van een buurtbewoner refereert aan een gesprek met de Wethouder Wonen waar de emoties hoog opliepen en een toenemende hekel aan studenten duidelijk werd. Nu is zo’n stuk, doorspekt met uitroeptekens en kreten als de maat is vol, onderhoudend, maar ook zorgelijk.

Zijn we een trotse onderwijsstad waar studenten kleur en geur aan geven?

Boze burgers bepalen het beleid. Dankzij hen heeft Groningen een meldpunt studentenoverlast. Slechts twee procent van de meldingen van burengerucht komt uit studentrijke wijken, maar studenten zijn wel de enige bevolkingsgroep waarover zo’n klaagbaak bestaat. Ook is het spreidingsbeleid voor studenten uniek. Per straat mogen maximaal vijftien procent van de gebouwen studentenhuizen zijn. Dit om de identiteit van de buurt te waarborgen. De oplossing voor woningnood onder studenten ligt volgens buurtverenigingen in wooncontainers ver weg van de binnenstad. Geholpen door de lobby van woningcorporaties, die met een huursubsidieconstructie miljoenen aan deze isoleercellen verdienen, gelden ze steeds vaker als alternatief voor een studentenhuis.

Het wordt tijd dat het stadsbestuur keuzes maakt. Zijn we een trotse onderwijsstad waar studenten kleur en geur aan geven of houden we het geïnstitutionaliseerde onderscheid tussen eerste- en tweederangsburgers in stand? Zoals de Italianen zeggen: je kunt niet het vat vol en je vrouw dronken hebben. Groningen, schrap dit jaar nog het beschamend populistische studentenbeleid.

Davey Schippers is docent op het Instituut voor Communicatie, Media & IT