Zij studeren door aan de Hanze zou dat iets voor jou zijn?

Studeren, je hbo-diploma halen, en dan? Ja, je kunt aan het werk gaan, maar je kunt ook doorstuderen. Beau en Nisha kozen een master, Anne een post-bachelor. Hoe bevalt dat?

Wist je dat je na het behalen van je diploma een master of een post-bachelor kunt volgen aan de Hanze? Beau, Nisha en Anne gingen je voor en vertellen over hun ervaringen.

Beau Broen (26) uit Udenhout
Mbo (afgerond): Luchtvaarttechniek
Hbo (afgerond): Technische Bedrijfskunde
Master: Sustainable Energy System Management

doorstuderen
Beau Broen: ‘Ik wil graag van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij.’
Waarom sprak een master op de Hanze je aan?

‘Ik zit inmiddels in mijn negende studiejaar. Ik zag het niet zitten om een pre-master te volgen en daarna nog een masteropleiding. De master Sustainable Energy System Management duurt zestien maanden en daarna ben ik helemaal klaar. Dat is echt veel sneller. En dat terwijl het niveau gelijk is aan dat op de universiteit, met ook universitaire docenten uit het werkveld. En daarbij kent ook nog eens iedereen je naam: je bent hier geen nummertje.’

Waarom trok deze master je aan?

‘Ik wil graag van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij. In deze master leer ik veel innovatieve stof die nuttig is voor de samenleving. Mijn klas, we zijn met z’n dertigen, is ook wel echt een groepje wereldverbeteraars en dat ben ik ook.
Real-life cases ontbreken vaak op de universiteit. Deze master is zeker geen praktijkonderwijs, maar je kunt de wetenschappelijke dingen die je leert wel toepassen in de praktijk.’

Heb je nog tips?

‘Onderschat het niet! Een master, ook op het hbo, is echt fulltime en er wordt veel van je verwacht, maar het is echt de moeite waard. Je bachelor heb je al op zak, dus je master kun je echt zien als een extra toevoeging van iets dat je heel erg interessant vindt.’ 

Nisha Kalloe (27) uit Groningen
Hbo (afgerond): Sociaal Juridische Dienstverlening
Master: Toegepast Recht

hbo-master
Nisha Kalloe: ‘Voor mijn gevoel was ik nog niet helemaal klaar met het studentenleven.’
Hoe ben je bij een Hanze-master uitgekomen?

‘Nadat ik mijn hbo had afgemaakt, rolde ik eigenlijk zo het werkende leven in. Ik kwam opeens in de grote-mensenwereld terecht. Na een half jaar kwam ik erachter dat ik daar eigenlijk nog helemaal niet klaar voor was. Ik besefte dat ik nog een deel kennis miste. En het studentenleven miste ik ook: voor mijn gevoel was dat nog niet helemaal klaar. Daarom besloot ik om nog een jaar een master te doen, dat bleek een goede keuze.’ 

Waarom is deze master zo fijn voor jou?

‘Vanuit mijn bachelor waren er weinig opties om door te studeren aan de universiteit. De master Toegepast Recht is dit jaar nieuw en de opleiding sprak mij eigenlijk meteen aan. De studie presenteerde zich als een master die zich richt op problematiek van nu en dat is precies de kennis die ik miste. Dat heeft me uiteindelijk overtuigd. Door deze opleiding weet ik nu veel beter hoe de praktijk eruitziet en daardoor heb ik echt mijn passie gevonden.’

Heb je nog tips?

‘Wil je leren hoe je praktijkproblemen oplost? Dan moet je echt kiezen voor een hbo-master. Daar leer je de juiste skills om complexe problematiek aan te pakken. En dat is echt weer dat belangrijke verschil tussen theorie, zoals bij een uni-master, en praktijk, zoals een hbo-master.‘

Anne Kruizinga (25) uit Leek
Hbo (afgerond): Bedrijfseconomie
Post-bachelor: Business Controller

hbo-master
Anne Kruizinga: ‘De post-master is in deeltijd, ik kan dus fulltime blijven werken.’
Hoe kwam je er zo bij om een post-bachelor op de Hanze te gaan doen?

‘Mijn afstudeerscriptie voor Bedrijfseconomie deed ik bij een vastgoedbedrijf. Daar ben ik na het afronden van mijn studie blijven plakken als junior-controller. Ik was toen op het punt in mijn leven dat ik graag wilde samenwonen en geld verdienen. Daarom dacht ik: ik ga gewoon werken en ik zie wel waar het schip strandt, ik kan later altijd nog gaan leren. Maar na drie jaar was ik wel toe aan verdieping. Op LinkedIn was ik nog bevriend met oud-docenten van mijn hbo-opleiding en ik zag via hen dingen voorbijkomen over een post-bachelor. Dat sprak me meteen aan.’

Waarom?

‘Omdat je een post-bachelor als deeltijdopleiding volgt. Zo kan ik ernaast nog veertig uur in de week werken. Dat is wel pittig, maar het is het ook waard. Ik heb altijd volgehouden dat ik niet wil worden tegengehouden bij sollicitaties vanwege het ontbreken van het papiertje. Daarom wist ik eigenlijk wel dat ik nog door zou willen leren.’

Waarom heb je geen universitaire vervolgstudie gekozen?

‘Naast de vakinhoudelijke skills leer je op de hbo-master allerlei andere vaardigheden, zoals adviseren en presenteren. Alhoewel het niveau hier hetzelfde is als op een universitaire master, hameren ze hier minder op de theorie en meer op het doen. Juist daardoor leer je hoe je je binnen een bedrijf kunt onderscheiden. En dat is precies wat ik kan toepassen. In mijn huidige baan en in toekomstige banen.’

Coverfoto (fragment): Charles DeLoye