Ga naar de inhoud

AnnaRoos wil niet zwijgen over anorexia en zet strijd om in muziek

Studeren en tegelijkertijd kampen met mentale problemen is niet makkelijk. Zeker niet als mensen om je heen je niet lijken te begrijpen. AnnaRoos Jelsma en Mart Nijmeijer studeren beiden aan de Academie voor Popcultuur en brachten eind maart de EP ‘Ana’, over de strijd van AnnaRoos tegen de ziekte anorexia, uit.

Onder de namen Arie en Assiindewaris kwamen AnnaRoos en Mart vorig jaar samen voor het project ‘Ana’. Wat eerst een paar losse nummers zouden worden, werd uiteindelijk een EP van ruim twintig minuten. AnnaRoos rapt over hoe zij een weerwoord probeert te bieden aan de ziekte die zij de naam ‘Ana’ heeft gegeven. Erover spreken is niet gemakkelijk voor AnnaRoos: ‘Van Ana mag ik niet over haar praten. Ik word door haar afgestraft als ik over haar spreek. Het is misschien vreemd om over ‘haar’ te spreken maar zij is deel van mij. Zij ís alleen niet mij. Ze groeit met mij mee. Het is een slimme ziekte die je constant laat twijfelen over of je wel ziek bent en hoe het met je gaat.’

Onbegrip
AnnaRoos loopt al meerdere jaren rond met anorexia. Toen in september van vorig jaar het nieuwe schooljaar begon en niemand om haar heen haar leek te begrijpen, besloot zij er een schoolproject van te maken: ‘Ik voelde heel sterk die behoefte om mensen te laten weten hoe het werkt, wat het inhoudt en hoe het voor mij is, omdat de ziekte zich echt weer manifesteerde in mijn leven.’

Ik voelde heel sterk die behoefte om mensen te laten weten hoe het werkt

Ze benaderde Mart met het idee om er muziek over te maken. Hij was nog niet lang bezig met produceren en was ook niet echt bekend met anorexia, maar samen ontwikkelden ze de ideeën voor de verschillende nummers. Mart: ‘AnnaRoos legde me uit waar de teksten over gingen en wat anorexia met haar doet. Zo leerde ik de ziekte echt kennen.’ Toch waren de teksten van AnnaRoos niet alleen maar onbekend terrein. Mart: ‘Je hoort dat het over anorexia gaat maar het gaat ook over wat er allemaal nog meer in je hoofd gebeurt als alles op slot gaat, als je even niet meer verder kan. Daarin kan ik mezelf wel herkennen.’

Ontwikkeling
De Academie hielp hen met het ontwikkelen van de muziek. Ze kregen regelmatig feedback en volgden lessen over het schrijven van teksten. Maar ze hebben ook van elkaar geleerd. Mart: ‘Ik werkte eigenlijk bijna nooit met teksten, want woorden deden nooit zoveel met mij. Toen kwam het nummer ‘veelteveel’. Die tekst daarvan kwam zo erg bij mij binnen dat ik AnnaRoos meteen heb opgebeld. Ik voelde daar echt iets bij.’ Dat werkte ook wel eens averechts voor hem. ‘Soms merkte ik ruimte op in het nummer en dan voelde ik dat die ruimte er was om tekst in te zetten. Maar het was ook een proces van leren wanneer het genoeg is. Rust en ruimte laten en de stiltes gebruiken.’

Ik heb anorexia jarenlang verzwegen maar heb met mezelf afgesproken dat ik nu alles op tafel gooi

AnnaRoos leerde, naast het voor het eerst gebruiken van Nederlandse teksten voor haar muziek, ook nog meer over haar ziekte: ‘Ik heb anorexia jarenlang verzwegen maar heb met mezelf afgesproken dat ik nu alles op tafel gooi. Die nieuwe doelstelling van mij is ook echt te horen in de muziek. Ik vertik het om Ana de macht over te laten nemen en me het te laten verzwijgen.’ Haar openheid zorgt ook voor lastige vragen: ‘Mensen blijven me constant vragen ‘hoe gaat het met je?’. Maar anorexia is niet van de ene op de andere dag opgelost. Mensen zijn soms jaren in behandeling, moeten naar een kliniek, en worden dan nog steeds niet beter. Je kunt me wel vragen hoe het met me gaat maar je weet dat ik anorexia heb. Ik ben druk bezig en dat is het enige wat me gaande houdt.’

Quarantaine
De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kwamen voor AnnaRoos en Mart midden in hun plannen voor de EP release. Maar eigenlijk vinden ze dat niet heel erg. AnnaRoos: ‘We hebben in deze quarantainetijd iets van twintig nummers gemaakt die allemaal nog veel dieper gaan dan die op de EP. Met die muziek willen we ook echt iets gaan doen. De setlist die we nu hebben gemaakt  voor mogelijke optredens in de toekomst is ook veel logischer en er zit nog veel meer energie in dan eerst.’

De EP ‘Ana’ is te beluisteren via Spotify.
Instagram AnnaRoos: @arievedercie
Instagram Mart: @assiindewaris

Foto: Annerie Huls