Buitenlandse studenten hebben er zin in

Afgelopen vrijdag bezochten 230 buitenlandse studenten de Welcome Day van de Hanze. Wat komen ze hier eigenlijk doen? Dansen, dat sowieso, zegt Ajna Cunjalo (21).

‘Ik ben hier pas drie dagen en moet al bekennen dat ik tot over m’n oren verliefd ben op Groningen. De sfeer in de stad is zo anders dan wat ik gewend ben. Het lijkt alsof de mensen voortdurend plezier hebben. Ze lachen en praten, de hele dag door.
‘We wonen nu op zo’n vijf kilometer afstand van de Zernike Campus. Om hier te komen had nog wel wat voeten in aarde. We wisten niet welke bus we moesten nemen, dus zijn we maar gaan wandelen. Je zou kunnen zeggen dat we op deze manier ruim de gelegenheid hadden om de stad eens goed te bekijken. Groningen is prachtig en het centrum bruist van de activiteit. Morgen verhuizen we naar een accommodatie vlak bij het centraal station. Dat maakt het een stuk overzichtelijker, allemaal.

‘Ik denk dat Bosniërs wat zwaarder op de hand zijn dan Nederlanders’

‘In Zenica studeer ik Verpleegkunde. Ik heb nog twee jaar te gaan. Daarna zou ik nog een masteropleiding kunnen volgen. Maar of ik dat ga doen… daar ben ik nog niet helemaal zeker van. Er kunnen zo veel dingen veranderen. Hoewel, één ding zal ik altijd blijven doen en dat is dansen. Ik ben helemaal weg van moderne dans, hiphop en zo.
‘Ik denk dat Bosniërs wat zwaarder op de hand zijn dan Nederlanders. Je hebt gelijk, dat gevoel hebben ze niet zomaar, er zijn genoeg redenen voor. Het leven is niet voor iedereen gemakkelijk, armoede maakt het leven erg zwaar. Het gemiddelde inkomen in Bosnië is zo’n 300 euro per maand. De eindjes aan elkaar knopen is een hele opgave.

‘We krijgen een beurs, we zijn met z’n drietjes, dus we redden het wel’

‘Nederland is duur voor ons. Maar oké, we krijgen een Erasmus-beurs en we delen onze kamers. We, dat zijn Miran, Merjema en ik. Miran ken in al vanaf m’n dertiende, hij is als een broer voor me. In de zeven maanden dat ik Merjema ken, zijn we heel close geworden. Met z’n drietjes redden we het wel, ook in de studie. We volgen het Healthy Ageing Programma van de Hanze, hoe dat er precies uitziet is me nog niet helemaal duidelijk, maar dat merken we gauw genoeg.’