Ga naar de inhoud

Cinema Diner: voer voor alle zintuigen

unapistolaTerwijl de virtuele Japanse kers zijn bloesem laat vallen en een vijfarmige kandelaar Zaal 2 sfeervol verlicht, druppelt het publiek langzaam de bios binnen. Galant worden we uit onze jas geholpen en vriendelijk naar de met tafellinnen gedekte tafel gebracht.
Terwijl we een karaf bubbels van Chaudfontaine en een witte Chardonnay geserveerd krijgen, knabbelen we aan knoflook-tomatenbruschetta, die warm uit de oven worden geserveerd.
Cinema Diner is een feestelijk concept van het Groninger Forum (voorheen Forum Images) en Bos&Bos Catering. Terwijl je geniet van een arthousefilmhit, krijg je een driegangendiner voorgeschoteld.
Als de knapperige Catalaanse salade met ansjovis, ei, chorizo, Serranoham, groene paprika en rode ui wordt geserveerd, dooft de Japanse kers en licht het witte doek op. We dineren in het donker.
Una pistola en cada mano (Een pistool in iedere hand) laat zes conversaties zien van zes Catalaanse midlife-mannen. Ze staan elk op een kritiek punt van hun leven. Zoveel smaken in de entrada, zoveel hilarische situaties in de film. Señor uno vertelt met zwarte humor zijn trieste levensverhaal aan een oude vriend, die hij in het decor van een druilerig Barcelona tegen het lijf loopt. Hij is werkloos journalist, zijn vrouw heeft hem verlaten voor een jonger exemplaar en hij woont weer bij zijn oude moeder die linzen voor hem kookt. De linzen vind je terug in de vegetarische variant van Cinema Diner.
Het beste stukje uit de film wordt ons voorgeschoteld bij het beste stukje gestoofd rundvlees. Ik dacht dat mijn moeder zacht draadjesvlees kon maken, maar deze fricandó amb moixernons is om te zuigen. Als we hapje voor hapje genieten van het malse vlees dat is gestoofd met paddenstoelen en geserveerd met een tortilla van aardappel en chorizo, zien we de Argentijnse acteur Ricardo Darin. De bedrogen echtgenoot stort zijn hart uit bij een kennis die de minnaar in kwestie blijkt te zijn.
Het toetje, Catalaanse crème brûlée, zoet en romig met een knapperig gebrand suikerkorstje en een vleugje limoen, gaat hand in hand met het relaas van de jongste man uit Una pistola. Het lijkt de jonge vader te lukken om tijdens een bedrijfsfeestje een mooie vrouwelijke collega (zoet & romig) mee te krijgen naar het toilet. Al snel blijkt de dame in kwestie er één met een stevige bite (knapperig gebrand suikerkorstje) en met een flinke dosis vileine humor (vleugje limoen).
Una pistola en cada mano is een licht verteerbare penopauzetragikomedie met absurde wendingen die zich prima laat verteren met een goed diner. Kortom, een fijn concept voor een feestelijk avondje uit.

hetdinerHet diner
De smaak te pakken gekregen? Op woensdag 9 april staat Het Diner op het menu, de film naar de bestseller van Herman Koch. Entree is 35 euro. Kaarten zijn tot een dag van tevoren verkrijgbaar via www.groningerforum.nl en aan de kassa aan het   Hereplein.